19-10-2015 | 12:05

Τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά… των 60 Μαΐων!

Μοιράσου το
Τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά… των 60 Μαΐων!

Είναι πετυχημένοι, αλλά όχι και τόσο νέοι! Ο λόγος για την ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών που κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις… στην επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ όλη την περασμένη δεκαετία.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, κάποιος να ανοίξει μια καινούρια επιχείρηση στα 60 του χρόνια, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι 50άρηδες και 60άρηδες δεν είναι έξω από τα πράγματα, όπως παλιότερα. Αντίθετα, είναι σε πολύ καλή σωματική κατάσταση και επιπλέον διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, αλλά και περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για να προχωρήσουν σε μια επιχειρηματική κίνηση.

Επιπλέον, η εμπειρία τους επιτρέπει να ξεπεράσουν πιο εύκολα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια, ενώ η επαφή τους με την αγορά τους δίνει καλύτερη εικόνα των πραγμάτων, αλλά και τις απαραίτητες "άκρες" για να προχωρήσουν με επιτυχία. Μάλιστα, για αρκετούς από αυτούς τους νέους "ηλικιωμένους" επιχειρηματίες, μια νέα αρχή στο χώρο των επιχειρήσεων τους γεμίζει ζωντάνια και τους κάνει να αισθάνονται γεμάτοι σφρίγος.

Φυσικά, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να θέσει κανείς στον εαυτό του όταν είναι στην ηλικιακή ομάδα, πριν ξεκινήσει:

1. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές;

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από την πλευρά του ΟΑΕΔ απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες. Ωστόσο, θεματικά και εξειδικευμένα προγράμματα επιδότησης, αλλά και ευκαιρίες χρηματοδότησης καλών ιδεών υπάρχουν, ανεξάρτητα ηλικίας. Επίσης, η επιλογή του franchising είναι πιο προσιτή σε ηλικίες που διαθέτουν ήδη κάποιο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν και συνήθως αυτοί δεν είναι οι 20άρηδες.

2. Η ενέργεια που χρειάζεται για μια νέα επιχείρηση θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις;

Σίγουρα, μια νέα δουλειά απαιτεί ενέργεια, αφοσίωση και χρόνο και στις ηλικίες αυτές οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι πάντα υπαρκτές. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν είναι μεγαλύτερες από εκείνες κάποιου που τώρα ξεκινάει την οικογένειά του, ενώ επιπλέον όπως είπαμε και πιο πάνω, μια νέα επιχείρηση έχει αναζωογονητικό χαρακτήρα.

Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο πιθανό να αναθέσουν αρμοδιότητες στους υπαλλήλους και συνεργάτες τους και να μην αναλάβουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, εργαζόμενοι με τον τρόπο αυτό με τους δικούς τους ρυθμούς.

3. Πως μπορεί κανείς να βρει στην ηλικία αυτή μια καλή, επιτυχημένη νέα ιδέα;

Η περίοδος της καινοτομίας και των αλλαγών στη ζωή μας είναι συνυφασμένη με τα νεότερά μας χρόνια. Ωστόσο, ένας 50άρης διαθέτει πολύ καλύτερη εικόνα της αγοράς, των αναγκών της, των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε κάποιο κλάδο.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.