Στην εκμάθηση μηχανών (machine learing) και την τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται η Google προκειμένου να διατηρήσει το προβάδισμά της στην τεχνολογία των μηχανών αναζήτησης, ειδικά σε μια εποχή που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της από το κινητό τους και οι ανάγκες για γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα αυξάνονται.  

H τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κομμάτι της εκμάθησης μηχανών, του τομέα της επιστήμης της πληροφορικής που ασχολείται με την μελέτη και την ανάπτυξη αλγορίθμων που μπορούν να μαθαίνουν από το δεδομένα και να κάνουν προβλέψεις.Τους τελευταίους μήνες, ένα «πολύ μεγάλο κομμάτι» των εκατομμυρίων αναζητήσεων ανά δευτερόλεπτο που υποβάλλουν στη Google οι χρήστες της παγκοσμίως έχει αναλυθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με το ψευδώνυμο RankBrain, δήλωσε στο Bloomberg ο Greg Corrado, στέλεχος της εταιρείας, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά τον ανερχόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην ηλεκτρονική αναζήτηση.

Το RankBrain, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει τη γραπτή γλώσσα που καταχωρείται στη μηχανή αναζήτησης σε μαθηματικές οντότητες –διανύσματα- που μπορεί να καταλάβει ο υπολογιστής. Αν το RankBrain εντοπίσει μια λέξη ή φράση την οποία δεν γνωρίζει τότε μπορεί να «μαντέψει» ποιες λέξεις ή φράσεις έχουν παρόμοιο νόημα και να φιλτράρει το αποτέλεσα ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο το μηχάνημα διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά εντολές αναζητήσεις που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο σύστημά του.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαχειρίζεται τις εντολές αναζήτησης που καταχωρούνται στη Google για πρώτη φορά, δηλαδή περίπου το 15% των αναζητήσεων που καταχωρούνται καθημερινά στο σύστημά της. Για παράδειγμα, αναλαμβάνει δύσκολες και σύνθετες αναζητήσεις όπως το «πως ονομάζεται ο καταναλωτής που βρίσκεται στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας» σε μικρό χρονικό διάστημα.   

Τεχνητή νοημοσύνη παντού 

Το RankBrain είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας της εταιρείας να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες της. «Η εκμάθηση μηχανών είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο ανασχεδιάζουμε ότι υπηρεσία παρέχουμε», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρείας Alphabet τον Οκτώβριο.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας από τους «εκατοντάδες» παράγοντες που ορίζουν τον αλγόριθμο βάσει του οποίου καθορίζεται η σειρά εμφάνισης αποτελεσμάτων μια αναζήτησης. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Corrado το RankBrain μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει καταφέρει να καταστεί το τρίτο πιο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει τα αποτελέσματα. Είναι τόσο σημαντική η συμβολή του στη μηχανή αναζήτησης, που έρευνες των μηχανικών της Google έδειξαν ότι εαν κλείσει η συγκεκριμένη εφαρμογή θα έχει το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα με το να μείνουν εκτός αναζήτησης οι μισές σελίδες της Wikipedia.

Η απόφαση της Google να ενσωματώσει το RankBrain στη μηχανή αναζήτησης της δείχνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας ξεκινούν να «εμπιστεύονται» τη τεχνητή νοημοσύνη για τις πιο ευαίσθητες λειτουργίες τους. Το Facebook χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την εμφάνιση της σελίδας ειδοποιήσεων του, ενώ τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί και η Microsoft για την δική της μηχανή αναζήτησης, Bing.