Το «γυμνό» του Modigliani ξεπέρασε τα 170 εκατ. δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «γυμνό» του Modigliani ξεπέρασε τα 170 εκατ. δολάρια

Μπορεί το έργο του «Nu Couche» (Ξαπλωμένο Γυμνό) του Amedeo Modigliani να πουλήθηκε από τον οίκο Κρίστις, για 170,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη( το προηγούμενο ρεκόρ του για πίνακα του Modigliani ήταν 71 εκατ. δολάρια), δεν κατάφερε όμως να σπάσει το «παγκόσμιο ρεκόρ». Αυτό εξακολουθεί να είναι η πώληση των «Γυναίκες από το Αλγέρι» του Πικάσο που πωλήθηκαν προς 179 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα ο πίνακας - που πωλήθηκε μόλις σε εννέα λεπτά – ήταν μέρος μια ειδικής συλλογής του οίκου δημοπρασιών με τίτλο «The artist’s Muse» η οποία περιλάμβανε 34 πίνακες και αγάλματα από το 1860 έως το 2000.

Πλέον ανήκει στον Κινέζο μεγιστάνα Liu Yiqian και τη σύζυγό του, οι οποίοι έχουν ιδρύσει στην Σανγκάη το «Long Museum». Το «Nu Couche» του Modigliani είναι το πρώτο ακριβό τους αριστούργημα. Όπως αναφέρει το Bloomberg μάλιστα ο χαρούμενος ιδιοκτήτης δήλωσε μετά την δημοπρασία «η τιμή είχε φτάσει ήδη πολύ υψηλά, δεν μπορώ να φανταστώ να ανεβαίνει κι άλλο»

«Είναι ένας αξιοσημείωτος πίνακας. Δεν είχε βγει στην αγορά εδώ και 100 χρόνια. Φιλοτεχνήθηκε το 1917, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι οι κριτικοί τέχνης και όσοι γνωρίζουν καλά από ζωγραφική του 20ού αιώνα συμφωνούν πως είναι το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του οίκου Γιούσι Πιιλκάνεν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πίνακας που χρονολογείται από το 1917-1918 είχε προκαλέσει τότε μεγάλο σκάνδαλο όταν πρωτοεκτέθηκε στο Παρίσι.

Στην ίδια δημοπρασία, η «Νοσοκόμα» του Ρόι Λίχτενσταϊν πωλήθηκε για 95,4 εκατομμύρια δολάρια και έσπασε το ρεκόρ για έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Το «γυμνό» του Modigliani ξεπέρασε τα 170 εκατ. δολάρια
Το «γυμνό» του Modigliani ξεπέρασε τα 170 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider