Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία – Οι επεμβάσεις, οι αμοιβές και οι δικλείδες ασφαλείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία – Οι επεμβάσεις, οι αμοιβές και οι δικλείδες ασφαλείας
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων που διενεργούνταν ανά ημέρα πριν τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, θα διατηρηθεί στο ακέραιο.

Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής και να εξυπηρετηθούν συντομότερα τα περιστατικά.

Ήδη, η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, βρίσκεται στην τελική ευθεία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η ενεργοποίηση του σχετικού νόμου θα δώσει τη δυνατότητα στις κλινικές που το επιθυμούν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία (μετά τις 15:00 που τελειώνουν τα δωρεάν πρωινά χειρουργεία), τα οποία θα γίνονται επί πληρωμή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων που διενεργούνταν ανά ημέρα πριν τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, θα διατηρηθεί στο ακέραιο. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (29/01) στο Blue Sky, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «απαράβατο κανόνα», καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, ούτως ώστε να μην λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία σε βάρος των πρωινών.

Υποστηρικτικά σε αυτό θα λειτουργήσει και η ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, στην οποία θα καταγράφεται οποιαδήποτε μείωση στην παραγωγή πρωινών χειρουργείων. Στην ηλεκτρονική λίστα θα ανακοινώνεται μηνιαίως και ο αριθμός των χειρουργείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 90.000.

Όσον αφορά στη διενέργεια των χειρουργείων, ο διευθυντής της κλινικής με τους χειρουργούς θα καθορίζουν ποιοι θα αναλαμβάνουν τα πρωινά και ποιοι τα απογευματινά. Αυτό σημαίνει ότι οι βάρδιες θα ρυθμίζονται εκ των έσω, προκειμένου να μην εργάζονται οι ίδιοι (χειρουργοί, νοσηλευτές) για πολλές ώρες και να αποφεύγονται οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχει η κόπωση του προσωπικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση, το απόγευμα θα προγραμματίζονται πιο απλές επεμβάσεις, που άπτονται κυρίως της Γενικής Χειρουργικής, και δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία. Αυτό φαίνεται ότι είναι μια πρώτη λύση για την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης πρόκλησης» στο εγχείρημα, σύμφωνα με τους χειρουργούς, που είναι η ανεπάρκεια των κλινών για τη νοσηλεία των ασθενών που θα υποβάλλονται στις χειρουργικές επεμβάσεις. Ο προβληματισμός εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα, κεντρικά νοσοκομεία των μητροπολιτικών κέντρων, τα οποία εμφανίζουν πληρότητα.

Ο τρόπος χρέωσης

Όπως έχει γίνει εξαρχής γνωστό, η χρέωση θα γίνεται βάσει προκαθορισμένου τιμολογίου. Η αμοιβή θα καθορίζεται με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) -και μέσα στους επόμενους μήνες με βάση το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG- και θα επιμερίζεται στο εμπλεκόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και στο νοσοκομείο.

«Έχουμε για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% και ο ασθενής το 30%», εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για θέσπιση επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ο Υπουργός, τονίζει ότι οι αμοιβές στο δημόσιο σύστημα είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα, αποδίδοντας σε αυτή τη συνθήκη και τις πολλές «άγονες» προκηρύξεις. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους μισθούς και τις αμοιβές των εφημεριών, ενώ καθιστά σαφές ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το επίπεδο μισθών του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι. «Το ΕΣΥ για μία εγχείρηση θα χρεώσει το ΚΕΝ 2.000 ευρώ, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει από τον ασθενή 7.000 ευρώ. Άρα το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα σε μισθούς», δήλωσε ο Υπουργός στο Blue Sky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επόμενο βήμα θα δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να διενεργούν χειρουργεία και εκτός νοσοκομείου, με την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο ΕΣΥ. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων το 2022, εντούτοις δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενιαία λίστα χειρουργείων από 1η Φεβρουαρίου – H διαδικασία

ΣΦΕΕ: Χαμηλές τιμές φαρμάκων και υψηλές επιστροφές η βασική αιτία των ελλείψεων

Η ενασχόληση με τη μουσική συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider