Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ
Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού αποτυπώνεται και στη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, η οποία το τελευταίο διάστημα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυξημένη εμφανίζεται η δραστηριότητα του κορονοϊού, παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω της εορταστικής περιόδου, δηλαδή πριν ακόμα γίνει ορατό το αποτύπωμα των εορταστικών συγκεντρώσεων και του συγχρωτισμού στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 αυξάνονται, εντούτοις ερωτηματικό παραμένει όσον αφορά στην επίδραση της αύξησης αυτής στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Παρατηρείται μία αυξητική τάση στις νοσηλείες. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα επίδραση στις διασωληνώσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι, λόγω της ανοσίας και της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων, η νόσος έχει περιοριστεί σημαντικά. Τουλάχιστον προς το παρόν...», αναφέρει μιλώντας στο Insider ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτριος Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την τελευταία εβδομάδα (11-17 Δεκεμβρίου) ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6).

Η επόμενη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα δημοσιευτεί την Παρασκευή (29/12) αντί της Πέμπτης (28/12), αναμένεται να δείξει κατά πόσο η επίδραση του ιού έχει περιοριστεί όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Περιμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση στις απλές νοσηλείες, ωστόσο, εκτιμώ ότι η επίδραση στις βαριές νοσηλείες θα είναι μικρή. Συνήθως το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους είναι ορατό μετά από μία έως δύο εβδομάδες, κατά συνέπεια η επόμενη έκθεση είναι κρίσιμη. Κανονικά θα πρέπει να φανεί το αποτύπωμα. Εάν δεν είναι ορατό, σημαίνει ότι η επίδραση του ιού είναι μικρή όσον αφορά στη βαριά νόσηση», εξηγεί ο καθηγητής.

Ρεκόρ χορήγησης αντιιικών φαρμάκων

Η αυξημένη δραστηριότητα του κορονοϊού αποτυπώνεται και στη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, η οποία το τελευταίο διάστημα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πηγές από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η χορήγησή τους ξεκίνησε το Νοέμβριο με 250- 300 - 400 συνταγές κι αυτή τη στιγμή φτάνουν και τις 1.300 συνταγές. Σε καθημερινή βάση χορηγούνται πάνω από 1.200 συνταγές αντιιικών φαρμάκων, δηλαδή τετραπλάσιες απ’ ότι στα μέσα Νοέμβρη. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους 1.200 ασθενείς θα νοσηλευόταν και πιθανώς θα κινδύνευε και θα έμπαινε στις ΜΕΘ, ενώ τώρα μένει εκτός νοσοκομείου.

«Αναιμική» η προσέλευση για εμβολιασμό

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν αυξητική τάση, ωστόσο, ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι 4 δόσεις του εμβολίου δεν αρκούν, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως ισχύει και για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 22/12/2023, έως τις 12:00, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB είχαν πραγματοποιηθεί 159.574 εμβολιασμοί και είχαν προγραμματιστεί 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Οι πραγματοποιημένοι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα είχαν ως εξής:

. Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 79,9% αφορά σε πολίτες άνω των 60 ετών (127.515)
. Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί
. Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί

Τα μελλοντικά ραντεβού ανά ηλικιακή ομάδα είχαν ως εξής:

. Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού
. Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού
. Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Ο κόσμος δεν έχει επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό του, ωστόσο, η υφιστάμενη ανοσία και τα αντιιικά καθιστούν την κατάσταση πολύ περισσότερο διαχειρίσιμη σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει ο καθηγητής.

Αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασίας

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα καλές, οι ειδικοί επισείουν την προσοχή κατά τις γιορτινές συγκεντρώσεις.

«Παρότι ο καιρός είναι καλός, τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε σε εσωτερικούς χώρους. Εξάλλου έχει φανεί πως οι καιρικές συνθήκες δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι το 2022 είχαμε μεγάλο κύμα μέσα στον Ιούλιο», τονίζει ο κ. Παρασκευής και επισημαίνει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, που έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο:

  • Μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό
  • Οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν τεστ όταν έχουν συμπτώματα ή όταν υπάρχει υποψία επαφής υψηλού κινδύνου, ούτως ώστε να διαγνωστούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και να απευθυνθούν στο γιατρό για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων
  • Οι υπόλοιποι, εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με άτομα των ευπαθών ομάδων, και να κάνουν συχνά τεστ
  • Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οι πολίτες να κάνουν ένα self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις, εάν πρόκειται να έρθουν σε στενή επαφή με άτομα των ευπαθών ομάδων
  • Επαρκής αερισμός και υγιεινή των χεριών.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης για κορονοϊό: Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνω των 60-65

Εκρηκτικό κοκτέιλ από Covid, γρίπη και RSV: Δραματική αύξηση θανάτων και νοσηλειών

Φάρμακα: 5 εξελίξεις – ορόσημο που έφερε το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider