Περίπου 8.000 Ελληνίδες απέφυγαν τη χημειοθεραπεία χάρη σε ειδική εξέταση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περίπου 8.000 Ελληνίδες απέφυγαν τη χημειοθεραπεία χάρη σε ειδική εξέταση
Σχεδόν 8.000 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα κατάφεραν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χάρη στην καθοδήγηση θεραπευτικών αποφάσεων με το τεστ Oncotype DX.

Σχεδόν 8.000 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα κατάφεραν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία χάρη στην καθοδήγηση θεραπευτικών αποφάσεων με το τεστ Oncotype DX.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την έλευση στη χώρα μας μίας εξέτασης που βοηθά στην εξατομίκευση της θεραπείας που αφορά γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Η εξέταση ονομάζεται Oncotype DX® και μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σε αυτήν περισσότερες από 10.000 Ελληνίδες, από τις οποίες, χάρη στην εξέταση, περίπου το 80% υποβλήθηκαν σε θεραπεία, αποφεύγοντας τη χημειοθεραπεία!

Αυτό επισημάνθηκε από τους ειδικούς, που πήραν μέρος στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, το οποίο πραγματοποιήθηκε 24 – 26 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα. Η εξέταση Oncotype DX® είναι μια πολυγονιδιακή εξέταση που βοηθά τους ιατρούς να δημιουργήσουν το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο για τις ασθενείς τους με πρώιμο , HR+, HER2- καρκίνο του μαστού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού Δρ. Βασίλειος Βενιζέλος δήλωσε: «Στα πλαίσια ενός πολύ επιτυχημένου συνεδρίου για ένατη συνεχόμενη χρονιά, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη Δρ. C. Russell. Ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις που αφορούν τις νέες κλινικές μελέτες για την εξέταση Oncotype DX®, η οποία για χρόνια έχει υπάρξει ένας πολύ δυνατός σύμμαχος στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τις ασθενείς μας.»

Στο συνέδριο συμμετείχε και η Δρ. Christy Russell, Ιατρική Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων των ΗΠΑ της εταιρείας Exact Sciences, η οποία είναι ο παγκόσμιος προμηθευτής της εξέτασης. Η Δρ. Russell μίλησε για τις τρέχουσες κλινικές μελέτες και τις νέες απαντήσεις που μπορεί να δώσει η εξέταση Oncotype DX® στους θεράποντες ιατρούς στο άμεσο μέλλον και συμπλήρωσε : «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που παρατηρώ ότι στην Ελλάδα τηρούνται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες στην κλινική διαχείριση των ασθενών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, δίνοντας σε αυτές τις γυναίκες την ευκαιρία σε μια αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπεία».

Στη χώρα μας, η εξέταση παρέχεται από την εξειδικευμένη εταιρεία Genekor Medical SA. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Τσούλος δήλωσε σχετικά: « Είμαστε περήφανοι για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει ιατροί και ασθενείς στην εξέταση Oncotype DX® όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και συγκινημένοι που τόσες πολλές γυναίκες κατάφεραν να βρουν την αρμόζουσα θεραπεία γι’ αυτές και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο με τα ισχυρότερα διαθέσιμα μέσα!»

Τι πρέπει να ξέρουμε για την εξέταση

Η εξέταση OncotypeDX® παρέχει πληροφορίες πέρα από τους κλινικοπαθολογικούς παράγοντες (όπως μέγεθος όγκου, βαθμός όγκου και κατάσταση λεμφαδένων) που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν οι γιατροί για να εκτιμήσουν την πιθανότητα υποτροπής και για να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπευτική αγωγή.

Η εξέταση διενεργείται σε ένα μικρό κομμάτι ιστού και αναλύει μια ομάδα 21 γονιδίων του καρκίνου του μαστού, για να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους. Το αποτέλεσμα Recurrence Score® του τεστ καταγράφεται ως ένας αριθμός από το 0 έως το 100.

Όσο χαμηλότερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα υποτροπής, ενώ όσο υψηλότερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υποτροπής. Το σκορ παρέχει επίσης στους ασθενείς και στους γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη της χημειοθεραπείας, σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία.

Ένα χαμηλό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο καρκίνος είναι λιγότερο πιθανό να επανέλθει εάν αντιμετωπιστεί μόνο με ορμονική θεραπεία και ότι η χημειοθεραπεία δεν θα αλλάξει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, ενώ ένα υψηλό αποτέλεσμα υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και ότι η χημειοθεραπεία είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ουσιαστικό όφελος στη μείωση αυτού του κινδύνου σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία. Επειδή κάθε όγκος είναι μοναδικός, το αποτέλεσμα του Recurrence Score® βοηθά στη λήψη αποφάσεων με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται τα γραφεία κλινικών μελετών στα νοσοκομεία

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider