Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών – Στην ατζέντα το νέο εμβόλιο 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών – Στην ατζέντα το νέο εμβόλιο 
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές. 

Συστάσεις για την χορήγηση του νέου εμβολίου κατά της υπο-παραλλαγής Κράκεν (XBB.1.5) του κορονοϊού στην Ελλάδα, καλείται να εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε την έγκριση του Comirnaty Omicron XBB.1.5, των Pfizer-BioNTech, την περασμένη εβδομάδα, για την πρόληψη της COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών μπορεί να λάβουν μία ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το αν έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει από COVID-19.

Αν και το νέο εμβόλιο πήρε το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές, όπως συνέβη και με άλλα εμβόλια έναντι της COVID-19, οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ θα καθορίσουν τον τρόπο χρήσης του στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας, τον κίνδυνο για τα ευάλωτα άτομα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα γίνει σήμερα, Τρίτη (5/9), ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider εκτός από το νέο εμβόλιο, η ατζέντα περιλαμβάνει πολλά θέματα που αφορούν σε όλα τα εμβόλια.

Αποτελεσματικότητα έναντι των νέων στελεχών

Όπως καταδεικνύουν οι επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η διασπορά της υπο-παραλλαγής Κράκεν έχει αρχίσει να υποχωρεί και να κερδίζει έδαφος η Eris.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον με την συχνότερη υπο-παραλλαγή να είναι η Κράκεν. Εντούτοις, την εβδομάδα 24-30/7/2023 το προβάδισμά πήρε η Eris (39%), ακολουθούμενη από την Κράκεν (38%).

«Το νέο εμβόλιο δρα με τον ίδιο μηχανισμό με το προηγούμενο, αλλά με διαφορετικό RNA και απ’ ό,τι γνωρίζουμε -εκτός από την Κράκεν- θα είναι αποτελεσματικό και στη νεότερη υπο-παραλλαγή Eris», αναφέρει στο Insider ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Σημειώνεται ότι η Pfizer δήλωσε στα μέσα Αυγούστου ότι, σε μελέτη σε τρωκτικά, το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19, εμφάνισε εξουδετερωτική δράση κατά της Eris.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές. Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει την Κράκεν, σύμφωνα με τις συστάσεις του EMA και του ECDC καθώς και άλλων διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, καθώς η Κράκεν σχετίζεται στενά με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, το εμβόλιο αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της COVID-19 που προκαλείται από αυτές τις άλλες παραλλαγές.

Μετά τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής του ΕΜΑ, αναμένεται η νομικά δεσμευτική απόφαση σε επίπεδο ΕΕ.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: «Άλμα» των κρουσμάτων σαλμονέλωσης στην Ελλάδα - 488 από τις αρχές του έτους

EY: Παραμένουν ανησυχητικές οι ενδείξεις για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης: Σύσταση επιτροπής για τις ελλείψεις φαρμάκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider