Πάνω από 100 ράντζα σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» - Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νοσοκομείων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 100 ράντζα σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» - Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νοσοκομείων
Xθες, Πέμπτη (19/1), το «Αττικόν» είχε αναπτύξει 120 ράντζα, μετά το πέρας της εφημερίας του. 

Στο προσκήνιο έρχεται για μία ακόμη φορά το φαινόμενο ανάπτυξης ράντζων στα νοσοκομεία, σε μια περίοδο που οι ιώσεις και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση και η δραστηριότητα του κορονοϊού αυξάνεται.

Τα περισσότερα ράντζα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας αναπτύσσουν τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», ξεπερνώντας τα 100 στις εφημερίες, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, Πέμπτη (19/1), το «Αττικόν» είχε αναπτύξει 120 ράντζα, μετά το πέρας της εφημερίας του.

Το φαινόμενο είναι επίσης έντονο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αλλά και σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες της Αττικής. Κατά τη χειμερινή περίοδο, με την έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων, παρατηρείται και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.

Η Ομοσπονδία αποδίδει το πρόβλημα σε σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη κλινών και προσωπικού, οι αλλαγές που έχει επιφέρει στο σύστημα Υγείας η πανδημία κορονοϊού και η ανεπαρκής Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, φαίνεται να έχουν παίξει και τα λουκέτα που μπήκαν σε νοσοκομεία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, το 2013, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, έκλεισαν 10 νοσοκομεία, τα οποία «απορροφούσαν» τα ράντζα από τα μεγάλα νοσοκομεία.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, δεδομένων των δυσμενών προβλέψεων για την περίοδο κορύφωσης της δραστηριότητας της γρίπης, του κορονοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για την ενίσχυση της δυναμικότητας του ΕΣΥ και τον περιορισμό του φαινομένου, με ενίσχυση των εφημεριών από άλλες βοηθητικές υγειονομικές δομές. Οι δομές αυτές θα δρουν υποστηρικτικά, εξυπηρετώντας μερίδα των περιστατικών και περιορίζοντας έτσι τη μεγάλη προσέλευση που δημιουργεί τα ράντζα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) προστίθεται στις εφημερίες των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αγία Όλγα» και «Αττικόν». Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 14/1, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. θα συμμετάσχει με δυναμικότητα 50 κλινών νοσηλείας, αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση της COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 16-01-2023 έως και 31-03-2023.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας, προτάσσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ούτως ώστε να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία από επισκέψεις ενηλίκων και παιδιών, οι οποίες δε χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης.

Ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, με δεδομένο ότι η μεγάλη προσέλευση στα παιδιατρικά νοσοκομεία συνεπάγεται ταλαιπωρία με πολύωρες αναμονές, προτρέπει τους γονείς -αφού πρώτα έχουν συμβουλευτεί τον παιδίατρό τους- να επισκέπτονται το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, όταν τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

«Στα κέντρα υγείας μπορούν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ενώ αυτά έχουν και έμπειρους παιδιάτρους που θα εξετάσουν τα παιδιά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον παιδίατρο ανάγκη νοσηλείας του παιδιού, τότε θα παραπεμφθεί τάχιστα στο νοσοκομείο.
Με την επίσκεψη στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν άμεσα ενώ θα αποφύγουν τον συνωστισμό και την ενδεχόμενη μετάδοση των ιώσεων», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση των γονέων, παραθέτει και πίνακες με τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Αττική, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν:

1η Υγειονομική Περιφέρεια

2η Υγειονομική Περιφέρεια

ΠΟΕΔΗΝ: Αιτίες ανάπτυξης ράντζων

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, η ανάπτυξη ράντζων οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Έλλειψη κλινών: Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Κορονοϊός: Σήμερα, στα Δημόσια Νοσοκομεία δεσμεύονται 3.500 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. Για παράδειγμα 82 κλίνες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είναι κατειλημμένες, ενώ από τις 54 κλίνες στο «Γεννηματάς» οι 52 είναι κατειλημμένες.

Έλλειψη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης: Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης «φορτώνει» τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα.

«Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω από 1.000
ασθενείς
στα Επείγοντα, σε κάθε εφημερία, και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα Επείγοντα θα απευθύνονταν στην Πρωτοβάθμια», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα Επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς, βαριά περιστατικά, θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού. Δεν είναι ταχυδακτυλουργοί οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές των Επειγόντων να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς».

Εμπιστοσύνη: Οι ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή συνοδεία συγγενών γνωρίζουν τις ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες ιατρών και μηχανημάτων στα μικρότερα εφημερεύοντα νοσοκομεία και προτιμούν να αντιμετωπισθούν στα μεγάλα.

Εξειδικευμένες θεραπείες: Τα μεγάλα νοσοκομεία κάνουν εξειδικευμένες θεραπείες και εξετάσεις, που απαιτούν εισαγωγή σε ημέρες μη εφημερίας. Έτσι, δεν περισσεύουν πολλά κενά κρεβάτια για την εφημερία. Για παράδειγμα, το «Αττικόν», προχθές, σε ημέρα μη εφημερίας, έκανε εισαγωγή σε 16 παιδιά προγραμματισμένα στην παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες.

«Για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία», υπογραμμίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Παρότι το υπουργείο Υγείας «ξετυλίγει» ήδη το σχέδιό του για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, αναγνωρίζει ότι η ταλαιπωρία για τους ασθενείς δεν αναμένεται να εξαλειφθεί.

«Το θέμα είναι, όταν τελειώνει η εφημερία, αυτός ο κόσμος που είναι σε ράντζα να μπαίνει σε κανονικές κλίνες», τόνισε πρόσφατα. Και πρόσθεσε: «Επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, όταν η προσέλευση στα νοσοκομεία θα είναι 800 και 900 άτομα στην εφημερία και ράντζο θα υπάρχει και ταλαιπωρία θα υπάρχει».

Σημειώνεται ότι για τα σοβαρά περιστατικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε προ ημερών σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) για άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις και με το πώς θα διαμορφωθούν οι ανάγκες, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό - 2 νέοι θάνατοι από τη γρίπη

Υπ. Υγείας: Dentist pass σε παιδιά από 6 ως 12 ετών - Τι προβλέπεται

Τζανάκης: Θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων

gazzetta
gazzetta reader insider insider