«Θερίζει» ο στρεπτόκοκκος Α στη Βρετανία – Άνω των 100 οι νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θερίζει» ο στρεπτόκοκκος Α στη Βρετανία – Άνω των 100 οι νεκροί
Η αρμόδια Αρχή της χώρας, η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), απηύθυνε έκκληση προς τους ενήλικες που αισθάνονται άρρωστοι, να μένουν στο σπίτι τους.

Συνεχίζει την επέλεασή του ο στρεπτόκοκκος Α στη Βρετανία, αφήνοντας πάνω από 100 θύματα στο πέρασμά του. Οι βρετανικές Αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους ενήλικες να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα όταν αισθάνονται άρρωστοι.

Ήδη, τα σοβαρά περιστατικά σε όλες τις ηλικίες έχουν ξεπεράσει τα 1.100 . Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στους ανηλίκους φθάνει πλέον τους 30, ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή καταγράφεται στις ηλικίες άνω των 45 ετών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 92.

Η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), απηύθυνε έκκληση προς τους ενήλικες που αισθάνονται άρρωστοι, να μένουν στο σπίτι τους.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα βακτήριο που μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Το βακτήριο αυτό συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, οι οποίες υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Οι πιθανές λοιμώξεις εκδηλώνονται στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο (ένας τύπος δερματικού εξανθήματος).

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Σοβαρές λοιμώξεις ανά ηλικία

Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία, ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS) έχει ανιχνευθεί σε συνολικά 1.148 άτομα. Τα σοβαρά κρούσματα ανά ηλικία είναι:

• 25 στα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους
• 151 στα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών
• 102 στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών
• 26 στις ηλικίες 10-14 ετών
• 254 στις ηλικίες 15-44 ετών
• 205 στις ηλικίες 45-64 ετών
• 151 στις ηλικίες 65-74 ετών
• 234 στις ηλικίες 75 ετών και άνω

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 122 σε όλες τις ηλικίες έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο UKHSA τονίζει πως αν και ο αριθμός αυτός είναι μικρός, είναι πολύ υψηλότερος από τον αναμενόμενο γι’ αυτή την εποχή του χρόνου.
Ο στρεπτόκοκκος Α έχει, επίσης, προκαλέσει στη Βρετανία 33.836 κρούσματα οστρακιάς – αριθμός σχεδόν οκταπλάσιος από τον αντίστοιχο στην προηγούμενη «κακή» χρονιά για τον στρεπτόκοκκο Α, που ήταν η περίοδος 2017-2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για νέες παραλλαγές από τα αυξημένα κρούσματα στην Κίνα

Ιός RSV: Πόσο επικίνδυνος είναι για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider