Προσωπικός γιατρός: Πότε οι πολίτες θα πληρώνουν σύμφωνα με το νέο μοντέλο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Πότε οι πολίτες θα πληρώνουν σύμφωνα με το νέο μοντέλο
Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας, κάνουν πολλούς να μιλούν για πολίτες «δύο ταχυτήτων».

Με το… σταγονόμετρο κινείται η συμμετοχή των γιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, παρότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη «ξετυλίξει» το plan b, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ σε 10 νέες ειδικότητες, από τις 12 Οκτωβρίου, δεν φαίνεται να αποδίδει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των γιατρών που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα είναι διψήφιος.

Το γεγονός αυτό ωθεί την Αριστοτέλους στην εφαρμογή του plan c, που περιλαμβάνει το «άνοιγμα» του συστήματος και σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Βασική προϋπόθεση είναι να εγγράψουν 857 πολίτες στη λίστα τους, τους οποίους θα εξετάζουν δωρεάν, εντός συγκεκριμένου ωραρίου.

Ωστόσο, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας, κάνουν πολλούς να μιλούν για πολίτες «δύο ταχυτήτων», δεδομένου ότι, με βάση το νέο μοντέλο, ο γιατρός θα διατηρεί το δικαίωμα να βλέπει και ιδιωτικά ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Άγνωστο παραμένει, όμως, τι θα γίνεται σε περίπτωση που κάποιοι από 857 πολίτες που θα βλέπει δωρεάν χρειαστούν τις υπηρεσίες του εκτός προκαθορισμένου ωραρίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέφρασε την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημά του, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Πατούλη να τονίζει:

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

Πάντως, οι παθολόγοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αλλαγές που προωθούνται προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερες συμμετοχές, βασίζονται σε εργασιακή σχέση με τη μορφή σύμβασης, η οποία δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα ήδη ισχύοντα.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, στόχος τους είναι να βελτιωθούν οι όροι της σύμβασης, καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους μη ενταχθέντες γιατρούς και πιο λειτουργική για τους ήδη συμβασιούχους.

«Εμείς αιτούμεθα ο κάθε ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει συμβεβλημένο ή μη ιατρό ως Προσωπικό του Ιατρό. Από την άλλη μεριά, όμως, διαφαίνεται για άλλη μια φορά ένας εκβιασμός των Παθολόγων ( αλλά και Γενικών Ιατρών), οι οποίοι διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις, ως προς την ένταξή τους. Όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, αυτές οι πρακτικές δεν ευοδώθηκαν», αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων, στην ανακοίνωση.

Χρειάζονται 5.000 γιατροί

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, δηλαδή το 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών. Εντούτοις, σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, οι διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί καλύπτουν κάτω από το 55% των πολιτών, καθιστώντας αναγκαία την ένταξη και άλλων γιατρών στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι για να καλυφθεί το 70%, που είναι και ο αρχικός στόχος, απαιτείται να ενταχθούν στο σύστημα τουλάχιστον ακόμα 700 . Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να τεθεί στην πλήρη λειτουργία ο θεσμός, απαιτείται η συμμετοχή περίπου 5.000 γιατρών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε επιτευχθεί ο στόχος.
Ωστόσο, μένει να φανεί εάν θα μπορέσει τελικά να ευοδωθεί ο στόχος μέχρι τα τέλη του έτους, οπότε και έχει προγραμματιστεί η λήξη της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εποχή στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις «Bypass» στην Ελλάδα

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση γονιδιακές εξετάσεις για τον κληρονομούμενο καρκίνο 

Συνεχίζει να μειώνεται η θνητότητα από καρκίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider