Γώγος: Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να έχουμε τον νου μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γώγος: Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να έχουμε τον νου μας
«Για να πούμε και το καλό νέο είναι ότι η νόσος Covid-19 ελέγχεται σαφώς πολύ καλύτερα», ανέφερε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος.

«Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχει καμιά εξαφάνιση του SARS-CoV-2. Υπάρχει ο ιός παγκόσμια, υπάρχει μεγάλη διασπορά, υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο σημαντικό», τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως τα πράγματα εξακολουθούν να είναι προβληματικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ανέφερε πως «από την άλλη, για να πούμε και το καλό νέο είναι ότι η νόσος Covid-19 ελέγχεται σαφώς πολύ καλύτερα. Όχι μόνο σε σχέση με την αρχή της πανδημίας που δεν είχαμε σχεδόν καθόλου όπλα, αλλά και σε σχέση με πριμ από λίγο καιρό. Δηλαδή εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου που προκαλεί ο ιός».

«Θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Θα πρέπει να επιτηρούμε. Έρχεται χειμώνας. Τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν, έχουμε τους κλειστούς χώρους, συγχρωτισμό κλπ. Οπότε χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και γονιδιωματική να δούμε τι επικρατεί από νέα στελέχη γιατί υπάρχει κι αυτός ο κίνδυνος. πάντα. Ήδη εμφανίζονται μικροαλλαγές των γνωστών ΒA4, ΒΑ5 που υπάρχουν. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επιτήρηση, μάσκες κλπ, αλλά από την άλλη έχουν ισχυρά όπλα: τα εμβόλια και βέβαια για τους σοβαρά νοσούντες συνανθρώπους μας, τους ευάλωτους πληθυσμούς, έχουμε ακόμα ισχυρότερα όπλα, πέραν των γνωστών θεραπειών, έχουμε τα αντιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Έχουμε δηλαδή μια αρματωσιά πολύ ισχυρότερη από ότι είχαμε στην αρχή, γι’ αυτό και τα πράγματα είναι καλύτερα», πρόσθεσε.

Τι είπε για τέταρτη και πέμπτη δόση

«Η τέταρτη δόση είναι ισχυρά συνιστώμενη με το επικαιροποιημένο πια (εμβόλιο), για τον πληθυσμό που έχει χειρότερη απάντηση ανοσιακή στο εμβόλιο, δηλαδή οι άνω των 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, παράλληλα με τους φροντιστές ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τους υγειονομικούς κλπ», είπε ο κ. Γώγος και συνέχισε:

«Η πέμπτη δόση ισχύει πάλι για τους ίδιους πληθυσμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο πια, γιατί η τέταρτη είχε γίνει με το παλιό αν θυμάστε – διότι οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 και είχαν προβλήματα, είχαν ήδη σύσταση για μια τέταρτη δόση. Αν έχουν περάσει λοιπόν τρεις μήνες από την τέταρτη δόση γι’ αυτόν τον πληθυσμό συνιστάται και η πέμπτη δόση, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη αναμνηστική, την τέταρτη».

«Η προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε με την επικαιροποιημένη δόση αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσο. Για τον γενικό πληθυσμό λέμε με σύσταση του θεράποντα ιατρού γιατί ξέρει καλύτερα το προφίλ του ασθενούς του, ξέρει τί νοσήματα έχει περάσει, τα φάρμακα που παίρνει, τι υποκείμενα έχει, γιατί μπορεί να είναι άλλος παχύσαρκος. Είναι πολλά τα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν, για αυτό υπάρχει μια σύσταση σε συνδυασμό με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού για τον υπόλοιπο πληθυσμό», κατέληξε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυστική Ίνωση: Πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή στην Ελλάδα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider