Μελέτη: Η πανδημία έφερε διαταραχές στην ωορρηξία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελέτη: Η πανδημία έφερε διαταραχές στην ωορρηξία
Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ανεξάρτητες, παρόμοιας σχεδίασης μελέτες με διαφορά 13 ετών

Διαταραχές στην ωορρηξία προκάλεσαν οι αλλαγές στη ζωή και το άγχος λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την Κυριακή (12/6) στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στην Ατλάντα.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που παρατήρησε διαταραχές της ωορρηξίας χωρίς διαταραχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ανεξάρτητες, παρόμοιας σχεδίασης μελέτες με διαφορά 13 ετών: η πρώτη διεξήχθη σε μια ομάδα 301 γυναικών από το 2006-2008, και η δεύτερη μελέτησε 112 γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και οι δύο μελέτες περιλάμβαναν γυναίκες με έμμηνο ρύση, ηλικίας 19-35 ετών, οι οποίες δεν έπαιρναν συστηματικά ή συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά.

Σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 δεν είχαν φυσιολογική ωορρηξία. Παρατηρήθηκαν είτε σύντομες ωχρινικές φάσεις, κατά τις οποίες ένα ωάριο απελευθερώθηκε χωρίς αρκετό χρόνο από την ωορρηξία για να μπορέσει να συμβεί εγκυμοσύνη, είτε ανωορρηξία, που σημαίνει ότι δεν απελευθερώθηκε καθόλου ωάριο. Στην πρώτη μελέτη μόνο το 10 % των γυναικών παρουσίασαν διαταραχές της ωορρηξίας. Οι συμμετέχουσες και στις δύο μελέτες είχαν παρόμοια σωματικά βάρη, τιμές δείκτη μάζας σώματος, διάρκεια εμμηνορροϊκού κύκλου και βαρύτητα ροής. Παρότι παρατηρήθηκαν διαταραχές στην ωορρηξία, οι γυναίκες στη δεύτερη μελέτη δεν παρουσίασαν εμφανή σημάδια αναπαραγωγικής διαταραχής. Ωστόσο, οι αναλύσεις ημερολογιακού κύκλου έδειξαν σημαντικά αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, απογοήτευση (συνολικά αρνητική διάθεση), στρες, προβλήματα ύπνου και πονοκεφάλους σε σύγκριση με την πρώτη μελέτη.

«Συγκρίνοντας τις δύο μελέτες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι διαταραχές που επέφερε στη ζωή η πανδημία κορονοϊού προκαλούν σιωπηλές διαταραχές της ωορρηξίας κατά τους τακτικούς κυρίως κύκλους της εμμήνου ρύσεως», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Jerilynn C. Prior, M.D., FRCPC, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγώνη: Πιο ευάλωτοι στην ευλογιά των πιθήκων τα παιδιά και οι έγκυες

Κορονοϊός: Οι ανοιχτές πόρτες στα πλοία ευνοούν τη μετάδοσή του

Long covid: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για τα άτομα με διαβήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider