Θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχτηκε με ικανοποίηση το Νόμο και χαρακτηρίζει «ιστορική» την ημέρα αυτή για το κίνημα των ασθενών, καθώς η εξέλιξη αυτή αποτελούσε πρωταρχικό στόχο από την στιγμή της ίδρυσής της.  

Θεσμοθετήθηκε η «φωνή των ασθενών» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με το Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχτηκε με ικανοποίηση το Νόμο και χαρακτηρίζει «ιστορική» την ημέρα αυτή για το κίνημα των ασθενών, καθώς η εξέλιξη αυτή αποτελούσε πρωταρχικό στόχο από την στιγμή της ίδρυσής της.

Το εν λόγω Άρθρο στο Νόμο «Γιατρός για όλους», εισάγει το θεσμικό ρόλο των συλλόγων ασθενών στη διαμόρφωση των πολιτικών της υγείας, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα περισσότερο συμμετοχικό μοντέλο αξιολόγησης και βελτίωσης του Συστήματος Υγείας που αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ισότιμο μέλος.
Πολιτειακοί και θεσμικοί παράγοντες έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί για το θέμα ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας την 30η Νοεμβρίου 2021, δήλωσε: «Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ως επίσημο κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας σε θέματα υγείας. Έχω δει τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, τις οποίες βρίσκω ποιοτικές, λογικές και εναρμονισμένες με την κατεύθυνση στην οποία κι εμείς θέλουμε να κινηθούμε. Σε όλα αυτά σας θέλουμε συνεργάτες.».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην εκδήλωση της Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, την 18η Απριλίου 2022, δήλωσε: «Αν θέλουμε ένα πετυχημένο συνολικά Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να το δούμε όχι από την πλευρά των γιατρών, της φαρμακοβιομηχανίας ή των επαγγελματιών υγείας αλλά από τα μάτια του ασθενή έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Στην ίδια εκδήλωση, η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην «αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υπογράμμισε πως «η αντιμετώπιση μιας ασθένειας αντικατοπτρίζει την ευαισθησία και τον αξιακό πολιτισμό μιας κοινωνίας» και ο τ. Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις να είναι διακριτή η οπτική των ληπτών των υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας όπως γινόταν τις προηγούμενες περιόδους».

Η Ένωση δεσμεύεται να διερευνήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και με τους συναφείς οργανισμούς και αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τις ευκαιρίες, τη σκοπιμότητα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη θεσμική συμμετοχή και εκπροσώπηση των ασθενών. Προσβλέπουμε στην πρόσκληση του Υπουργού για μια συνάντηση εργασίας και στις Υπουργικές Αποφάσεις που θα υλοποιήσουν την πρόθεση της Πολιτείας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι η συνομοσπονδία συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα και όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη συμμετοχή τους στη χάραξη και αξιολόγηση των πολιτικών που τους αφορούν και τη συμβολή τους στην προαγωγή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στη χρήση μάσκας στα καταστήματα από 1/6 - Παραμένει υποχρεωτική σε ΜΜΜ, νοσοκομεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider