Σύψας: Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια - Η απειλή του μέλλοντος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύψας: Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια - Η απειλή του μέλλοντος
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι στο μέλλον το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως, θα είναι οι λοιμώξεις από αυτά τα μικρόβια.

Ο επόμενος εφιάλτης μετά την πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια και ιδιαίτερα το Candida Auris, όπως δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα, όταν θα τελειώσει η πανδημία, θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι παρότι ήταν ήδη μείζον πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης επιδεινώθηκε. Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στα τμήματα λοιμώξεων των νοσοκομείων, σταμάτησαν να επιτηρούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς μετακινήθηκαν όλοι στα τμήματα Covid-19 των νοσοκομείων για τη διαχείριση αποκλειστικά ασθενών με κορονοϊό.

Μάλιστα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι στο μέλλον το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως, θα είναι οι λοιμώξεις από αυτά τα μικρόβια.

«Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλλαν στους αυξημένους θανάτους στη χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αναφερόμενος ειδικά σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, το Candida Auris, τόνισε ότι έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και «όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ». «Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όταν φύγει η Covid η Πολιτεία πρέπει να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αυτό το μικρόβιο, έχει μεγάλη θνησιμότητα, έχει αντοχή στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider