Κορονοϊός: «Γεύση» απ' τον ερχόμενο χειμώνα - Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Γεύση» απ' τον ερχόμενο χειμώνα - Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα
Τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον σχετικά με μία ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο τώρα μπαίνει στη χειμερινή περίοδο.

Σε ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η πανδημία κορονοϊού, με τις νέες διαγνώσεις να παρουσιάζουν μείωση 11%, παγκοσμίως, εντός της τελευταίας εβδομάδας. Οι ασθενείς που καταλήγουν από τη νόσο μειώθηκαν κι αυτοί κατά 3%, ωστόσο φαίνεται μια επιβράδυνση στη μείωση των θανάτων, η οποία εκτιμάται ότι βαίνει προς σταθεροποίηση σε πλατό.

Σε ύφεση όσον αφορά στη διασπορά συνεχίζει να βρίσκεται και η επιδημία στην Ευρώπη, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα μείωση κατά περίπου 29% στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν ελαφρά (4%), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε πλατό όσον αφορά στο συγκεκριμένο δείκτη.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον σχετικά με μία ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο τώρα μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και -κατά συνέπεια- σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας.

Συγκεκριμένα, στη Νότιο Αφρική καταγράφηκε μια ήπια αύξηση της διασποράς μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο και θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής– Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

ECDC: Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) υπολόγισαν με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων το βαθμό προστασίας από τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 έως τον ερχόμενο χειμώνα.

Στην τελευταία τεχνική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (28/4), επισημαίνεται ότι η αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν τον βασικό εμβολιασμό και την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη δόση), ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες μείωσης του κινδύνου θανάτου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ειδικά σε χώρες με μεγάλα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη.

Αναφορικά με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη δόση), τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως μπορεί να μειώσει τους θανάτους στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από τώρα έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με το ECDC, το όφελος για τη Δημόσια Υγεία από τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι πιο ξεκάθαρο σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, στα οποία καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ και η χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.

Η άμεση χορήγηση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε αυτόν τον πληθυσμό θα ήταν η βέλτιστη σε περιπτώσεις συνεχιζόμενης υψηλής ή αυξανόμενης κυκλοφορίας του ιού. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις χαμηλής κυκλοφορίας του ιού, η χορήγηση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να εξεταστεί πριν από το φθινόπωρο.
Τα δεδομένα του ECDC υποδηλώνουν ότι μία δεύτερη ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας 60 - 79 ετών θα είναι πιθανότατα ευεργετική στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολλά εξαρτώνται από την επίπτωση της Covid, η οποία παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η στενή επιδημιολογική παρακολούθηση και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι απαραίτητη, προκειμένου να εντοπίζεται γρήγορα η αύξηση της διασποράς του ιού και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης μεταξύ των εμβολιασμένων.

Στην περίπτωση που προκύψουν τέτοιες ενδείξεις, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο μίας δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε ορισμένους ή όλους τους ενηλίκους ηλικίας από 60 και 79 ετών.

Για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, η χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης δεν υποστηρίζεται από τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα ή τα μαθηματικά μοντέλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκάγκα: Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους - Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου

Κατάργηση του Covid Pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% από 1η Μαΐου

gazzetta
gazzetta reader insider insider