Πλεύρης: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 1η Μαΐου - Ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 1η Μαΐου - Ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων
Το Πάσχα θα εορταστεί με τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή. Καταργούνται οι μάσκες και στους κλειστούς χώρους από τις 2 Μαΐου. Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Το σχέδιο για τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα:

-Από 1η Μαΐου καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους καθώς και η υποχρέωση διενέργειας rapid test όπου απαιτούταν, ενώ το Πάσχα θα εορταστεί με τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή. Το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί και η άρση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

-Έως 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν σε επόμενες Υπουργικές Αποφάσεις.

-Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

-Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων πολιτών στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

-Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο.

«Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

4η δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 70-79 ετών

Βασιλακόπουλος: Πάμε σε φάση αποκλιμάκωσης - Πώς εξηγείται ο υψηλός αριθμός θανάτων από Covid-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider