Όμικρον XE: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμικρον XE: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Βρετανία
Η ΧΕ έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 637 ασθενείς στη Βρετανία.

Νέα υπόπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία, με την ονομασία Όμικρον ΧΕ, έχοντας προκαλέσει ανησυχία για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το CNBC, η ΧΕ έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 637 ασθενείς στη Βρετανία, χωρίς να υπάρχουν ακόμα επιστημονικά στοιχεία για να κριθεί η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα της.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η XE αποτελεί μια μίξη του στελέχους BA.1 με την υποπαραλλαγή BA.2, που είναι η κυρίαρχη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) η ΧΕ έχει ρυθμό εξάπλωσης 9,8% παραπάνω από την BA.2, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την νέα υποπαραλλαγή ώστε να εξακριβωθεί το κατά πόσο αποτελεί πηγή προβληματισμού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, το πρώτο γνωστό καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού με την ΧΕ στη Βρετανία εντοπίστηκε στις 19 Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας πως μπορεί να βρίσκεται στην κοινότητα ακόμα και αρκετούς μήνες πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Πέρα από τη Βρετανία, η ΧΕ έχε εντοπιστεί και στην Ταϊλάνδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider