Πλεύρης: Σύσταση για ενοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Σύσταση για ενοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στην Ευρώπη
Ενοποίηση των χρόνων διάρκειας των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού και περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Σύσταση σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιηθούν οι χρόνοι των πιστοποιητικών, στους 9 μήνες για αυτό του εμβολιασμού και στους 6 μήνες για αυτό της νόσησης, έγινε από την Κομισιόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός, τόνισε ότι πιθανότητα το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα, ωστόσο αναμένεται η τοποθέτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων που έχει παρουσιαστεί στην Επιτροπή, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, αφού ολοκληρωθεί άμεσα -ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα- αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων.

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, στόχος είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα, με πιθανότερο σενάριο το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο.

«Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του ότι η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει, είτε την κινητικότητα των πολιτών είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό και με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν προβλέπεται να εξεταστεί η άμεση κατάργηση του μέτρου.

Κοινή γραμμή για την 4η δόση του εμβολίου

Στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεσήμαναν και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ.

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μια επιστημονική απόφαση. Ακριβώς επειδή μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα, να είναι μια κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, εκτιμώντας ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις για αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην πίεση στα νοσοκομεία τόνισε ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. «Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, όπως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η κομβική διαφορά της σημερινής κατάστασης με αυτή που είχαμε πριν 2 – 3 μήνες, είναι ότι επειδή πλέον έχουμε φτάσει στο 84% πλήρως εμβολιασμένων του ενήλικου πληθυσμού, και στο 90%+ στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών, η πίεση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απολύτως ελεγχόμενη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Κορύφωση του πανδημικού κύματος -Τα «κρυφά» κρούσματα και η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας

Καμία νέα άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος Απριλίου

Κορονοϊός: 21.099 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - 51 θάνατοι - 355 διασωληνωμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider