Κορονοϊός: «Σκωτσέζικο ντους» τα επιδημιολογικά δεδομένα – Συνεδριάζει η Επιτροπή για την άρση των μέτρων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Σκωτσέζικο ντους» τα επιδημιολογικά δεδομένα – Συνεδριάζει η Επιτροπή για την άρση των μέτρων
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες μένει να φανεί πώς θα «μεταφραστούν» σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σε έξαρση βρίσκεται για ακόμη μία φορά η επιδημία κορονοϊού στη χώρα, καθώς η συζήτηση για την άρση των μέτρων συνεχίζεται. Χθες, Τρίτη (29/3) τα κρούσματα πλησίασαν τις 30.000, με διακυμάνσεις κατά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δυσμενείς είναι οι τάσεις και στους υπόλοιπους επιδημιολογικούς δείκτες.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες μένει να φανεί πώς θα «μεταφραστούν» σε διασωληνώσεις και θανάτους. Ήδη, πάντως, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα σημειώνεται αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με Covid -19 στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις παρουσιάζουν τάσεις επιπέδωσης μετά από μία πτωτική πορεία οκτώ εβδομάδων, ενώ χθες ο μέσος όρος των θανάτων εμφανίστηκε με θετικό πρόσημο, σε επταήμερη κυλιόμενη βάση.

Παράλληλα, κατά την τελευταία εβδομάδα (21- 27/3) παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τέσσερεις και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία. Ειδικότερα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), στον Άγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+20%), στο Ρέθυμνο (+13%), στα Χανιά (+29%) και στη Θεσσαλονίκη (+29%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-36%) και στην Ξάνθη (-31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-11%) και στο Βόλο (-10%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Κέρκυρα (-5%).

Οι ειδικοί θεωρούν ελεγχόμενη προς το παρόν τη νέα έξαρση της επιδημίας, αποδίδοντάς την στην αυξημένη κινητικότητα των Αποκριών, σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συνωστισμός κι ενώ κυριαρχεί πλέον η υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2). Πάντως, εκτιμάται ότι επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχει και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, η οποία αναμένεται να «αποτυπωθεί» στο σύστημα Υγείας κατά το πρώτο 15νθημερο του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε ορισμένα νοσοκομεία, ετοιμάζονται και πάλι οι απλές κλίνες covid, οι οποίες τον τελευταίο μήνα είχαν επανέλθει στη χρήση τους για γενικά περιστατικά.

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα (28/3), η εικόνα του ΕΣΥ, τόσο όσον αφορά στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων, επιτρέπει την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων, μεταξύ των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Κατά βάση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση στο ΕΣΥ, καλείται να αποφανθεί για το αν και ποιοι περιορισμοί θα αρθούν πριν ή μετά το Πάσχα. Οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι η 18η Απριλίου και η 2α Μαΐου, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, η μεγάλη αποκλιμάκωση θα επέλθει από το Μάιο και μετά.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. Πάντως, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων αλλά και βάσει πληροφοριών από την Επιτροπή, υπάρχει διχογνωμία για τη χαλάρωση του μέτρου πριν από το Πάσχα.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί. Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, παραμένοντας σε ορισμένους χώρους υψηλού κινδύνου.

Μεταξύ των μέτρων που τίθενται υπό εξέταση είναι, επίσης, τα πρωτόκολλα διαγνωστικών ελέγχων στις διάφορες δραστηριότητες και τους εργασιακούς χώρους και η λειτουργία των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει καταστεί σαφές, τα μέτρα δεν καταργούνται αλλά αναστέλλονται, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την έλευση του καλοκαιριού και με χρονικό ορίζοντα -εκτός απροόπτου- το τέλος Αυγούστου.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 28.933 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο - 49 θάνατοι - 351 διασωληνωμένοι

Long covid και σε ασθενείς με ήπια νόσο - Ποιοι και πότε πρέπει να επανεξεταστούν

Πλεύρης: Απαραίτητη η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την 4η δόση του εμβολίου - Τι είπε για σπάνιες παθήσεις και Ουκρανούς πρόσφυγες