Ερρίκος Ντυνάν: Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής με τη σφραγίδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Στρατάκη

Newsroom
Μοιράσου το
Ερρίκος Ντυνάν: Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής με τη σφραγίδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Στρατάκη
Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στη διαδρομή του, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δημιούργησε και λειτουργεί Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής (ι-ΓΕΝ), υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Ιατρικής Γενετικής κ. Κωνσταντίνου Στρατάκη.

Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν νέο σταθμό στη διαδρομή του, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δημιούργησε και λειτουργεί Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής (ι-ΓΕΝ), υπό τη διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Ιατρικής Γενετικής κ. Κωνσταντίνου Στρατάκη.

H δημιουργία του νέου Ιατρείου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου που παρέχει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, διευρύνοντας παράλληλα και τον ρόλο του στο πεδίο της καινοτομίας και της έρευνας, με την καθοδήγηση ενός από τους πλέον διακεκριμένους και πρωτοπόρους Έλληνες καθηγητές Ιατρικής.

Με μακρά θητεία στην Ιατρική Σχολή του Georgetown University της Ουάσινγκτον και μέχρι πρότινος Επιστημονικός Διευθυντής και Επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης έχει καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη της Γενετικής Ιατρικής. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών (1993-2021), ο Δρ. Στρατάκης στο NICHD ανακάλυψε νόσους (για παράδειγμα τα σύνδρομα Carney-Stratakis και γιγαντισμού X-LAG), γονίδια και νέες θεραπείες, λαμβάνοντας σειρά βραβείων και διακρίσεων για το έργο του και εκπαιδεύοντας δεκάδες καταξιωμένους σήμερα παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους και γενετιστές απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρωτοποριακό Ιατρείο δημιουργήθηκε με βασικούς στόχους:

  • Να βοηθήσει στη διαγνωστική διερεύνηση πιθανώς γενετικών καθοριζόμενων νοσημάτων που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πολλαπλούς εντερικούς πολύποδες – η διερεύνηση πιθανής γενετικής συμμετοχής στην προδιάθεση μπορεί να γίνει τόσο κλινικά (η εξέταση από γενετιστή μπορεί να αναδείξει συμπτώματα ενός συνδρόμου που δεν είχαν μέχρι τώρα ανιχνευθεί), αλλά και να γίνουν στοχευμένες μοριακές εξετάσεις.
  • Να προσφέρει τη δυνατότητα γενετικής ανάλυσης για ασθένειες που δεν είναι απαραίτητα γενετικές, αλλά που οι ιστοί και τα νοσήματα των ασθενών επηρεάζονται από γενετικές (και επιγενετικές) αλλαγές, με ιδιαίτερη αναφορά στην ογκολογία (μαστός, προστάτης, κ.λπ.) και αλλού, όπου συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές έχουν σημασία για την επιλογή της θεραπείας, αλλά και για την πρόγνωση.
  • Να συντονίζει την εργαστηριακή διερεύνηση στο μοριακό επίπεδο μιας σειράς νοσημάτων όπου γενετικές εξετάσεις είναι σήμερα απαραίτητες για τον πλήρη έλεγχο τόσο της πάθησης όσο και της πρόγνωσης (για παράδειγμα, τι σημαίνει κάποιος να έχει πολύ χαμηλή HDL) και βέβαια στην φαρμακογενετική κλπ.
  • Να παρέχει γενετική συμβουλευτική στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα στην παροχή γνώσης, αλλά και υποστήριξης στους ασθενείς με γενετικές αλλαγές.
  • Μέσω του ι-ΓΕΝ θα δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον κλινικό γιατρό που αναζητά απαντήσεις για γενετικά θέματα, ενώ το Ιατρείο μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες και σύνδεση με ακαδημαϊκά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η Γενετική Ιατρική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Ιατρικής, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της πρόληψης στην Υγεία, επεκτείνεται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη διαγνωστική, όπως επεκτείνονται βέβαια οι εφαρμογές της και στη θεραπευτική, από νέες μεθόδους γονιδιακής θεραπείας μέχρι τον σχεδιασμό νέων εμβολίων, κ.α. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να οργανώσω και να διευθύνω το νέο Ιατρείο, με τη βεβαιότητα ότι το Ερρίκος Ντυνάν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια πορεία που οδηγεί στην Ιατρική του μέλλοντος», ανέφερε ο Δρ. Στρατάκης κατά την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιατρείου.

«Έχοντας πλέον συμπληρώσει 20 χρόνια λειτουργίας, το Ερρίκος Ντυνάν έχει αποδείξει ότι ξέρει να κερδίζει δύσκολα στοιχήματα. Το Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής μας οδηγεί σε νέους δρόμους. Καλωσορίζουμε τον καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη στην οικογένεια του Ερρίκος Ντυνάν, με τη βεβαιότητα ότι με τη συμβολή του θα ανταποκριθούμε με επιτυχία και στις νέες προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Θέμος Χαραμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία