Πλεύρης: Σε συνθήκες κανονικότητας το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Σε συνθήκες κανονικότητας το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι 
Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την καθημερινότητα των εμβολιασμένων τους επόμενους μήνες.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την καθημερινότητα των εμβολιασμένων τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στον REAL FM, εκτίμησε ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που φαίνεται στα μαθηματικά μοντέλα, καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα έχει και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη.

«Έχουμε φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και αυτό επιτεύχθηκε και με μέτρα υποχρεωτικότητας, τα οποία είχαν πολιτικό κόστος και για τον Υπουργό και για την Κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι δεν είναι ευχάριστο να λες σε έναν άνθρωπο ότι θα πληρώνει διοικητικό πρόστιμο. Έχουμε 84% εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων και πολύς κόσμος έχει νοσήσει, άρα βλέπουμε μία φθίνουσα πορεία.

Έχει μείνει η μάσκα που θεωρώ ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και ήδη η Επιτροπή το συζητάει να αρθεί στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορθώς και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή έχουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και δεν θέλαμε να δοθεί λάθος μήνυμα. Θα υπάρχει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, που θεωρούμε ότι είναι ένας ήπιος περιορισμός και η Επιτροπή θα κρίνει πόσο πρέπει να υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Όσον αφορά στους περιορισμούς προς τους ανεμβολίαστους, ο διάλογος έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εμείς, ως χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται. Όσον αφορά στα τεστ, το αμέσως προσεχές διάστημα συνολικά η Ευρώπη θα αλλάξει την πολιτική της και θα είναι πιο στοχευμένα. Αναφορικά με την καραντίνα, έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Κύματα κάνει η πανδημία και φαίνεται ότι μπαίνουμε σιγά–σιγά στην ύφεση. Η ζωή μας θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι όλα τα πρωτόκολλα που έρχονται από το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας τόνισε ότι βρίσκεται σε ύφεση σε όλη στην Ευρώπη και παρατηρείται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες, ακόμη και σε αυτόν των θανάτων. Παρότι δεκάδες πολίτες πεθαίνουν καθημερινά, καταγράφεται μία αργή αποκλιμάκωση. Αναφορικά με τα κρούσματα, σημείωσε ότι παρατηρείται μία συνεχής πτωτική πορεία και λαμβάνεται υπόψη πάντοτε συνδυαστικά με την εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Το ΕΣΥ μπορούμε να πούμε πλέον ότι δεν πιέζεται, υπό την έννοια ότι αν και εξακολουθεί να έχει αρκετούς διασωληνωμένους και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, η παραλλαγή Δέλτα έχει υποχωρήσει πλήρως, μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους θανάτους το διάστημα Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, οφείλονταν στο κύμα της συγκεκριμένης παραλλαγής. Μάλιστα, τόνισε ότι ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται ασθενείς με Δέλτα, γι’ αυτό και ο δείκτης των θανάτων, αν και έχει φθίνουσα πορεία, παραμένει υψηλός.

«Η Όμικρον βέβαια είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας, μεγάλης ηλικίας, ανέφερε ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα: «Πράγματι έχουμε μία μετάλλαξη η οποία στα χαρακτηριστικά της είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι γρίπη, δεν είναι κρυολόγημα».

Επιστροφή στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν, όπως πριν την κλιμάκωση της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σήμερα το Παίδων Πεντέλης, για το οποίο είχε γίνει μεγάλη κουβέντα, επανέρχεται σε πλήρη, κανονική λειτουργία, ενώ αντίστοιχα και άλλα νοσοκομεία- όπως το Σισμανόγλειο- τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά, επιστρέφουν μέσα στις επόμενες ημέρες στην κανονική τους λειτουργία. Παράλληλα, λόγω της καλύτερης εικόνας που υπάρχει πλέον στα νοσοκομεία, ξεκινά ο περιορισμός των περιστατικών τα οποία παραπέμπονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider