ΕΜΑ: Οι συχνές δόσεις ενδέχεται να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΑ: Οι συχνές δόσεις ενδέχεται να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19
Οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη της ψυχρής περιόδου σε κάθε ημισφαίριο, όπως είναι και το σχέδιο με τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού, ανέφερε ο οργανισμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19 Ιανουαρίου -17:30

Προειδοποίηση πως οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού -κάθε τέσσερις μήνες- μπορεί να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά της covid-19, εξέδωσε ο ΕΜΑ.

Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη της ψυχρής περιόδου σε κάθε ημισφαίριο, όπως είναι και το σχέδιο με τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού, ανέφερε ο οργανισμός.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Ισραήλ έγινε το πρώτο κράτος που άρχισε να χορηγεί τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών. Το ΗΒ έχει πει ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν καλά επίπεδα προστασίας και δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερη ενισχυτική δόση αυτή τη στιγμή, αλλά θα εξετάζει τα δεδομένα καθώς εξελίσσονται. Άλλες χώρες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέταρτης συνολικά δόσης, και άλλες έχουν εκφραστεί θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ενισχυτικές «μπορούν να γίνουν μία φορά, ή ίσως δύο φορές, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του EMA, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το υπάρχον πλαίσιο πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον».

Παραμένει η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και κατά της Όμικρον

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε επίσης στην ενημέρωση ότι τα από του στόματος και ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της Όμικρον. Ο ΕΜΑ είπε το συντομότερο τον Απρίλιο θα μπορούσε να εγκρίνει ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο δήλωσαν ότι εξετάζουν την παραγωγή εμβολίων που θα μπορούσαν να στοχεύουν σε νέες παραλλαγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμφιβολίες EMA για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider