Κορονοϊός: Πιθανά νέα μέτρα στον ορίζοντα, καθώς η πανδημία «φουντώνει»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Πιθανά νέα μέτρα στον ορίζοντα, καθώς η πανδημία «φουντώνει»
Η ανησυχία για την πίεση που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον στο σύστημα Υγείας παραμένει στο «κόκκινο». 

Ανοιχτό παραμένει το «παράθυρο» για λήψη νέων μέτρων το επόμενο διάστημα, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού με την παραλλαγή Όμικρον σημειώνει διαδοχικά «ολυμπιακά» άλματα, ξεπερνώντας χθες Τετάρτη (29/12) τις 28.000.

Πριν καλά καλά τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο μέτρων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν και δήλωσε αισιόδοξος πως εάν εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολο τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν την δυνατότητα να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική μας ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός μόνο για τους υγειονομικούς, με τους ανεμβολίαστους να τίθενται σε αναστολή καθηκόντων ενώ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο το Μάρτιο να δουν οριστικά την πόρτα της εξόδου. Εμμέσως υποχρεωτικός είναι για τους πολίτες άνω των 60 ετών, δεδομένου ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο επιβαρύνονται με «χαράτσι» των 100 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα επανεξεταστεί και το πλαίσιο για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, ένα θέμα το οποίο ωστόσο συζητείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη, η ηλικιακή ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει σοβαρά, να νοσηλευτεί και να πεθάνει από κορονοϊό (>60), υποχρεώνεται «εμμέσως» να προβεί στη διενέργεια της τρίτης δόσης δεδομένου ότι όσοι δεν την έχουν λάβει 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους βλέπουν το πιστοποιητικό τους να χάνει την ισχύ του.

«Η Κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν -και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα-, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων», ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των μέτρων δείχνουν ότι «μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό».

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε ότι η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα είναι επτά μήνες, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι κάτι που έχει σχεδόν αποφασιστεί. Μάλιστα, επανέλαβε, όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για τους ανεμβολίαστους άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση, κάτι που όπως τόνισε έχουν ήδη ζητήσει οι ειδικοί.

Ανησυχία για το σύστημα Υγείας

Η παραλλαγή Όμικρον έχει δείξει ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση, ενώ υπάρχουν και μηνύματα για μικρότερης διάρκειας νοσηλείες. Σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου (ICL), σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, όσοι μολύνονται από την Όμικρον διατρέχουν 15-20% μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική και 40% μικρότερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, η ανησυχία για την πίεση που μπορεί να προκαλέσει στο σύστημα Υγείας, λόγω της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητάς της και του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων, παραμένει στο «κόκκινο». Κυρίως δε καθότι το ΕΣΥ, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν έχει αποσυμπιεστεί από τα περιστατικά που νοσούν με το στέλεχος Δέλτα, ενώ επιπλέον υπάρχουν περισσότεροι από 300 χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, προς το παρόν, η κατάσταση των νοσοκομείων παραμένει σταθερή. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.222 έναντι των 2.344 την προηγούμενη, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.129 έναντι των 2.310, με τον «κρίσιμο» λόγο εισαγωγών -εξιτηρίων να διαμορφώνεται στο 1.04 έναντι του 1.01 την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την ίδια περίοδο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων εμφανίζει πτώση. Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, όμως, το κύμα της Όμικρον αναμένεται να αποτυπωθεί στο σύστημα υγείας μετά τις 6 Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή, το ότι αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κορονοϊό, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα. Στη δε αναμνηστική, τρίτη δόση, που ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή την έχουν κάνει άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτών που είτε έχουν κάνει την τρίτη δόση είτε την έχουν προγραμματίσει υπερβαίνει το 90%.

Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό τους και δικαιούνται την ενισχυτική δόση ανέρχεται στο 81,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, διότι ο εμβολιασμός καλύπτει τη μετάλλαξη Όμικρον και επομένως θα πρέπει να σταματήσουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις, ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένο είναι το 64,3% του πληθυσμού, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 67,8%. Το ποσοστό των πολιτών που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση ανέρχεται στο 68,6%, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη να διαμορφώνεται σε 72,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παυλάκης: Η Όμικρον θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους - Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλους

Δημόπουλος: «Προστατευμένοι» από την Όμικρον όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Σοκ από το νέο «μαύρο» ρεκόρ - Άλμα στα 28.828 κρούσματα κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider