Δημόπουλος: «Προστατευμένοι» από την Όμικρον όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Newsroom
Μοιράσου το
Δημόπουλος: «Προστατευμένοι» από την Όμικρον όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχουν ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

«Τα δεδομένα ακόμα για την νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», εξήγησε ο καθηγητής.

Είναι σημαντικό να φάνει αν η Όμικρον μας προφυλάσει από την νόσηση με την μετάλλαξη Δέλτα, καθώς όπως είπε δούμε μια αποκλιμάκωση όπως στην Νότιο Αφρική. Για τον αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ο καθηγητής ότι θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι τουνοϊκό σενάριο ,ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των σελφ τεστ αλλά και των ράπιντ τεστ, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμη και τις δηλώσεις Φάουτσι, για αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Μετάλλαξη Όμικρον και εισαγωγές στα νοσοκομεία - Νεότερα στοιχεία από το Λονδίνο