Θωμαΐδης και Τζανάκης προβλέπουν πάνω από 30.000 κρούσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θωμαΐδης και Τζανάκης προβλέπουν πάνω από 30.000 κρούσματα
Σήμερα το πρωί αναμένεται η έκτακτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Δυσοίωνες προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, πάνω από τις 30.000, κάνουν οι επιστήμονες, έπειτα από το χθεσινό ρεκόρ των 21.657 νέων μολύνσεων, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει να επισπεύσει και να αυστηροποιήσει τα μέτρα που είχε ανακοινώσει για τις 3 Ιανουαρίου.

Σήμερα το πρωί αναμένεται η έκτακτη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στις 12 θα ακολουθήσει η συνεδρίαση των επιδημιολόγων, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι περίμενε μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων χθες, αλλά υπολόγιζε ότι θα κυμαινόντουσαν γύρω στις 15 με 16 χιλιάδες, όχι ότι θα ξεπερνούσαν τις 21 χιλιάδες.

Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που μετρήθηκε στα λύματα και η αύξηση αυτή κορυφώθηκε στο τριήμερο των Χριστουγέννων. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι αν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 30.000 τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι δριμύ, αλλά σύντομο και θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, ανέφερε, μιλώντας στο Mega, πως θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν», είπε.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες. «Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

Ο κ. Τζανάκης θεωρεί παράλληλα πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. «Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων», είπε.

Τέλος, είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλακόπουλος: Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι δεν θα μας ένοιαζαν τα κρούσματα

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα κρούσματα - 21.657 νέα σε ένα 24ωρο

Οικονόμου: Πιο νωρίς η εφαρμογή των μέτρων - Αυστηρότεροι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider