Στις 11:30 η ανακοίνωση νέων μέτρων για την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 11:30 η ανακοίνωση νέων μέτρων για την πανδημία
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινώσουν στις 11:30 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινώσουν στις 11:30 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαμήνυαν μέχρι πρότινος στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν επί του παρόντος νέα μέτρα στη χώρα μας, κάνοντας λόγο μόνο για αυξημένο testing, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον ανέτρεψαν τον αρχικό σχεδιασμό και ώθησαν σε νέες αποφάσεις.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, μετά από την συνεδρίασή της Τετάρτης, η Επιτροπή εισηγείται:

• Να ματαιωθούν όλες οι μαζικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους

• Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, εκτός του PCR που απαιτείται για την είσοδο στη χώρα.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, Σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προτείνεται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (KN-95).

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Ήδη, υπάρχουν περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίες δεν φαίνεται να ακολουθούν τη γενικότερη μείωση του φορτίου. Αυτές περιλαμβάνουν το Λασίθι της Κρήτης και τη Λακωνία, στις οποίες σημειωτέον έχουν εντοπιστεί κρούσματα με το νέο στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει τον ενδεχόμενο κίνδυνο να υποκρύπτεται μέσα στο επιδημικό κύμα της παραλλαγής Δέλτα, ένα νέο επιδημικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον. Αύξηση παρουσιάζει και η Αττική, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, παρότι και στο λεκανοπέδιο υπάρχει ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται δεδομένη και για τη χώρα μας, με το εθνικό στόχο να κατευθύνεται προς την καθυστέρησή της, έτσι ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός αλλά και να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πίεση στο σύστημα Υγείας, όπου ήδη καταγράφεται μια ήπια αποσυμπίεση.

Συγκρατημένη η εξάπλωση της Όμικρον

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά του νέου στελέχους, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ιός κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα.

Με βάση αυτόν τον αριθμό εκτιμάται ότι τα πραγματικά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 100. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αλληλούχιση των ύποπτων δειγμάτων διαρκεί 4 μέρες, η εικόνα ως προς τη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα που έχουμε σήμερα, αντιστοιχεί σε περίπου μία εβδομάδα πίσω. Τα νέα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον που ταυτοποιήθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα ανακοινωθούν σήμερα στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν αναμένεται ραγδαία αύξηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider