Γ. Σωτηρίου στο Insider: «Κομβικός ο ρόλος του ΙΦΕΤ στη μάχη κατά της πανδημίας»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Σωτηρίου στο Insider: «Κομβικός ο ρόλος του ΙΦΕΤ στη μάχη κατά της πανδημίας»
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ, περιγράφει τη συμβολή του Ινστιτούτου στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αναφέρεται στις αλλαγές που έγιναν με στόχο την οικονομική εξυγίανση του οργανισμού και απαντά στους επικριτές του.

Κομβικός είναι ο ρόλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, προμηθεύοντας το σύστημα Υγείας της χώρας με αναγκαία «εφόδια» προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Για τις παρεμβάσεις του Ινστιτούτου κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, μιλάει στο Insider ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου.

Έχοντας πλέον διανύσει το πρώτο έτος της θητείας του στη θέση αυτή, ο κ. Σωτηρίου, αναφέρεται παράλληλα στις αλλαγές που έγιναν από τη σημερινή Διοίκηση με στόχο την οικονομική εξυγίανση του οργανισμού, ξετυλίγει το «νήμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού του και αποκαλύπτει τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ΙΦΕΤ, το οποίο αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αναλαμβάνει την ανάπτυξη και διαχείριση έργων που βοηθούν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και υποστηρίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πλην όμως κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κύριε Σωτηρίου, ποιος είναι ο ρόλος του ΙΦΕΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Με ποιο τρόπο έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης;

Tο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), επωμίστηκε από την πρώτη στιγμή κομβικό ρόλο στη «μάχη» κατά της πανδημίας και στην προστασία της υγείας των πολιτών. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας, καθώς αποτελούμε την αναθέτουσα αρχή που διαχειρίζεται για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας την εκτέλεση των κοινών ευρωπαϊκών συμβάσεων προμηθειών. Εκτός αυτού, η εμπλοκή του Ινστιτούτου κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, προμηθευτήκαμε μέσω ειδικών παραγγελιών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν υποδείξεως της αρμόδιας Επιτροπής, μεγάλο όγκο μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διαχειριστήκαμε τους σχετικούς διαγωνισμούς και το αντίστοιχο κονδύλι δωρεών για την προμήθεια εξοπλισμού των ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε και εμείς ως ΙΦΕΤ σε σημαντικές δωρεές εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας και διακίνησης των σκευασμάτων εμβολίων.

Συμβάλαμε τα μέγιστα στην προετοιμασία για την έγκαιρη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας μέσα σε διάστημα τριών μόλις μηνών, όλα τα αναγκαία υποστηρικτικά υλικά (βελόνες, σύριγγες κ.α.). Ταυτόχρονα, αποτελούμε στη χώρα μας το σημείο αναφοράς για την προμήθεια του φαρμάκου Veklury- Ρεμντεσιβίρη, (έχοντας παραλάβει συνολικά 500.000 δόσεις), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, παραλάβαμε και διανέμουμε για λογαριασμό του Υπ. Υγείας 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της νόσου.

Όπως έχετε δηλώσει, μία από τις προτεραιότητές σας από την ανάληψη των καθηκόντων σας ήταν η οικονομική εξυγίανση του Ινστιτούτου. Ποια ήταν η κατάσταση που παραλάβατε, ποιες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση και ποιος είναι ο απολογισμός έναν χρόνο μετά;

Το ΙΦΕΤ είναι ένας απολύτως αυτοχρημαδοτούμενος φορέας, ο οποίος υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και του Υπουργείου Υγείας. Η σημερινή Διοίκηση ανέλαβε έναν οργανισμό με ικανοποιητικό επίπεδο πωλήσεων, αλλά σημαντικό έλλειμα ρευστότητας, το οποίο μεταφραζόταν σε πραγματικό πρόβλημα εξυπηρέτησης πάγιων υποχρεώσεων και έκτακτων αναγκών.

Προτεραιότητά μας σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, υπήρξε ευθύς εξαρχής η εξομάλυνση της ρευστότητας του ΙΦΕΤ, κυρίως μέσω επαναδιαπραγμάτευσης τόσο των τιμών αγοράς συγκεκριμένων φαρμάκων, όσο και των όρων πληρωμής με πολλούς από τους προμηθευτές μας. Αυτές οι πρωτοβουλίες οδήγησαν σε μία μεσοσταθμική μείωση των τιμών φαρμάκων της τάξεως του 15% περίπου.

Η εξομάλυνση της ρευστότητας με θετικές ταμειακές ροές, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας προμηθειών καθώς και η μεσοσταθμική μείωση των τιμών φαρμάκων, μας βοήθησαν σημαντικά στο να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη ζήτηση, η οποία κατά περίπτωση ξεπέρασε το 40%.

Ωστόσο, έχετε προβεί σε κάποιες αλλαγές για τις οποίες δεχθήκατε έντονη κριτική. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις των επικριτών σας;

Διαχρονικά, οι τολμηρές αλλαγές και η αναθεώρηση κάποιων παγιωμένων καταστάσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός οργανισμού επιφέρουν αντιδράσεις, ενίοτε, ασύμμετρες. Εμείς, παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας με επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή, σταθεροί στην πορεία μας με γνώμονα την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, την πρόσβασή σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Σε μια εποχή που ο μετασχηματισμός στον χώρο της υγείας αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα», τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΙΦΕΤ και σε τι στάδιο βρίσκεται;

Το Ινστιτούτο εφαρμόζει ήδη ένα σχέδιο ευρείας ψηφιοποίησης σε επίπεδο διαδικασιών και υποδομών. Ήδη έχουμε μεταφέρει σημαντικό μέρος των λειτουργιών μας σε περιβάλλον cloud και αναπτύσσουμε εφαρμογές για τη διασύνδεσή μας με άλλους φορείς του Δημοσίου με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά, όπως ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΠΥ, αλλά και με τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, με βασικό άξονα την αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων μας, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, για πρώτη φορά πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους, ένα σύστημα ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο προμηθειών. Εν ολίγοις, το ΙΦΕΤ μετασχηματίζεται μεθοδικά και αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους φορείς καινοτομίας στον κλάδο της υγείας στη χώρα μας.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού σας για τα επόμενα χρόνια και πώς αναμένεται να επηρεάσουν τον τελικό αποδέκτη: τους ασθενείς;

Σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία, η Διοίκηση και τα στελέχη του ΙΦΕΤ επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, συνεχίζοντας παράλληλα το δυναμικό έργο του μετασχηματισμού των εσωτερικών διαδικασιών και του οικονομικού εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Οι πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση ορίζουν και τις σαφείς προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδιασμού μεσοπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με προσανατολισμό ανθρωποκεντρικό και με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενδυναμώνουμε το πλήρες φάσμα των δραστηριοτήτων μας, με σκοπό την ανάδειξη του Ινστιτούτου σε πρωτοπόρο πάροχο καινοτομικών θεραπειών και υπηρεσιών υγείας για τον Έλληνα ασθενή. Φυσικά, με απόλυτη ενσυναίσθηση του κοινωνικού μας ρόλου, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ως επιχειρησιακός βραχίονας, με όλες μας τις δυνάμεις, το έργο του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Είμαστε υπερήφανοι για τη-μέχρι σήμερα- διαδρομή μας και ατενίζουμε το μέλλον με τόλμη και αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΙΦΕΤ παρέλαβε τις 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορoνοϊό

gazzetta
gazzetta reader insider insider