Κορονοϊός - Εμβόλιο: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι τρίτη δόση στους τρεις μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός - Εμβόλιο: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι τρίτη δόση στους τρεις μήνες
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη και μοναδική χώρα – εκτός της Ελλάδας- που χορηγεί την τρίτη δόση στο τρίμηνο, από το τέλος Νοεμβρίου.

Σε δεδομένα από τo Ηνωμένο Βασίλειο, βασίστηκε η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για τη μείωση του διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη και μοναδική χώρα – εκτός της Ελλάδας- που χορηγεί την τρίτη δόση στο τρίμηνο, από το τέλος Νοεμβρίου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει αποφανθεί ακόμα σχετικά με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συστήνουν μεσοδιάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, όπως και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

«Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα, καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της Covid-19, μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η απόφαση της Επιτροπής.

«Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων, αυτό που ακούτε κατ΄ επανάληψη να αναφέρουμε ως κυτταρική ανοσία, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού, ακόμη και όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως η ίδια σημείωσε, «η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Γιατί διαφέρει η στρατηγική της Ελλάδας

Ερωτηθείσα σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας, σε σχέση με τις συστάσεις των διεθνών Οργανισμών και τις άλλες χώρες, αλλά και αναφορικά με την μείωση από τους τέσσερις μήνες -που είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός- στους τρεις, επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μελέτης ασφάλειας και ανοσογονικότητας από 7 εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί για την Covid-19 και χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις.

Πρόκειται για την πολυκεντρική, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, στο πλαίσιο της οποίας η τρίτη δόση χορηγήθηκε τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 2 Δεκεμβρίου στο Lancet, έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων, επηρεάζεται ελάχιστα από τις μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας, στην οποία εντοπίζονται οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον, και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου.

Όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον βασικό εμβολιασμό, η ανοσιακή αυτή απόκριση με την τρίτη δόση είναι παρόμοια με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 20 φορές και τριπλάσια των Τ κυττάρων της κυτταρικής ανοσίας.

Σύμφωνα με την ίδια, με βάση αυτά τα ευρήματα, η αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε να χορηγείται η τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό, αναφέροντας μάλιστα ότι η ανοσογονικότητα στους τέσσερις και πέντε μήνες είναι παρόμοια.

«Η διαφορά μεταξύ τεσσάρων και τριών μηνών δεν είναι ένα μεγάλο διάστημα, αλλά σε ένα μήνα, με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας, μπορούν να σημειωθούν πολλές καινούργιες λοιμώξεις. Επομένως, τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας και κάθε χώρας είναι αυτά τα οποία διαφοροποιούν, αν θέλετε, την στρατηγική που επιλέγεται για τον εμβολιασμό.

Ανέφερα τη μελέτη COV-Boost που αποδεικνύει ότι και το θέμα το ανοσολογικό μεταξύ τριών, τεσσάρων, πέντε μηνών δεν θα είναι διαφορετικό. Η ανοσογονικότητα είναι ίδια, επομένως το να συμπληρώνεται ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα έχει πολλά οφέλη. Και κυρίως, επαναλαμβάνω, αυτά αναφέρονταν και στην απόφαση της Επιτροπής, ότι δεν γνωρίζουμε το θέμα της μεταδοτικότητας (σ.σ. του στελέχους Όμικρον). Επομένως, αν επαληθευτεί ο κίνδυνος της αυξημένης μεταδοτικότητας, μπορεί να απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην εποχή στην οποία εισερχόμαστε, που βοηθάει την διάδοση των λοιμώξεων και εκτίμησε ότι την ίδια στρατηγική με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Δεδομένα ασφάλειας

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα δεδομένα ασφάλειας, επικαλέστηκε στοιχεία από το Ισραήλ, τα οποία ωστόσο αφορούν στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στο εξάμηνο αλλά και στη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η μελέτη που σας ανέφερα από την Αγγλία, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Southampton έχει ακριβώς, εκτός από την ανοσογονικότητα, και τα δεδομένα της ασφάλειας.

Επομένως, δεν εγείρεται η οποιαδήποτε αμφισβήτηση όσον αφορά το θέμα αυξημένου κινδύνου μεταξύ εμβολιασμού στους τρεις μήνες ή στους πέντε ή στους έξι μήνες», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι παρενέργειες διέφεραν, οι περισσότεροι άνθρωποι που τις ανέφεραν είχαν κόπωση, πονοκέφαλο ή πόνο στο χέρι και τα αποτελέσματα δεν εγείρουν ανησυχίες ως προς την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το CDC, το στέλεχος Όμικρον μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα. Λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα, η σοβαρότητα της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή είναι ασαφής.

Ως προς την ανοσία, το CDC αναφέρει ότι αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον FDA αναμένεται να είναι αποτελεσματικά αλλά δεν είναι γνωστός ο βαθμός της προστασίας συγκριτικά με τα παλιότερα στελέχη του ιού. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον τονίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων.

Αναφορικά με τις θεραπείες εκτιμά ότι ορισμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές έναντι του στελέχους Όμικρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακρής: Η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα -Έπρεπε να πάμε νωρίτερα στην τρίτη δόση

Γεωργαντάς: Θα μειωθεί η αναμονή για την τρίτη δόση του εμβολίου

Παγώνη: Γιατί χρειάζεται τρίτη δόση στους 3 μήνες - Κάθε πότε οι αναμνηστικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider