Γερμανική έκθεση: Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανική έκθεση: Ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την πανδημία
Ο ανεξάρτητος οργανισμός αυτός, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, κατήγγειλε σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο τις αποτυχίες της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία.

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του, προειδοποίησε σήμερα οργανισμός που παρακολουθεί την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας.

«Αν η πρώτη χρονιά της πανδημίας covid-19 καθορίστηκε από τη συλλογική μας αποτυχία να πάρουμε στα σοβαρά την προετοιμασία και να ενεργήσουμε γρήγορα με βάση την επιστήμη, η δεύτερη χρονιά σημαδεύτηκε από τις βαθιές ανισότητες και την αποτυχία των ηγετών του κόσμου να κατανοήσουν την αλληλεξάρτησή μας και να ενεργήσουν ανάλογα», αναφέρει σε έκθεσή του ο Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).

Ο ανεξάρτητος οργανισμός αυτός, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, κατήγγειλε σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο τις αποτυχίες της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία.

Το συμπέρασμά του: η πανδημία αποκάλυψε έναν κόσμο «άνισο, διχασμένο και ανεύθυνο».

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης για την υγεία που διεξάγεται στο Βερολίνο, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών λόγω της covid-19 πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θνησιμότητα που συνδέεται έμμεσα και άμεσα με την covid-19, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Βαθιά ντροπή»

Από τις έξι δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, μόνο το 1,4% αφορά κατοίκους φτωχών χωρών που έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, κατήγγειλε στις αρχές Οκτωβρίου η Νγκόζι Οκόντζο- Ιγουεάλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι επιστημονικές πρόοδοι στη διάρκεια της covid-19, κυρίως η ταχύτητα στην ανάπτυξη εμβολίων, είναι ένας λόγος για να είμαστε περήφανοι», αναφέρει ο συμπρόεδρος του GPMB Ελχάτζ Ας Σι στον πρόλογο της έκθεσης.

«Ωστόσο πρέπει να νιώθουμε βαθιά ντροπή για τις πολλές τραγωδίες: το στοκάρισμα εμβολίων, τις καταστροφικές ελλείψεις σε οξυγόνο στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, τη γενιά των παιδιών που στερήθηκαν τη μόρφωση, την κατάρρευση οικονομιών και εύθραυστων συστημάτων υγείας», επισημαίνει ο Σενεγαλέζος ειδικός στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία «δεν είναι κάτι κανονικό, κάτι αποδεκτό», αλλά «δυστυχώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι πήραμε σωστά μαθήματα από την πανδημία αυτή», προσθέτει.

Ο GPMB είχε ανακοινώσει ήδη από το 2020 ότι η πανδημία αποκάλυψε σε ποιο βαθμό ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος για τέτοιου είδους καταστροφές, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η εμφάνιση μεγάλων επιδημιών είναι αναπόφευκτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider