Φουντώνει η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι έφηβοι

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι έφηβοι
Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι ήδη οι νέες διαγνώσεις στις ηλικίες 0-17 ετών, με κλειστά τα σχολεία, αυξάνονται ραγδαία και αποτελούν πλέον μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων.

Υπ’ ατμόν βρίσκονται επιστήμονες και πολιτεία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου.

Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι ήδη οι νέες διαγνώσεις στις ηλικίες 0-17 ετών, με κλειστά τα σχολεία, αυξάνονται ραγδαία και αποτελούν πλέον μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αφορούσε σε παιδιά και εφήβους.
Στο πλαίσιο αυτό ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας άνω των 12 χρόνων βρίσκεται στο επίκεντρο των αρμοδίων, με στόχο να προστατευθούν τα ίδια αλλά και να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών, ωστόσο ο αριθμός αυτός βρίσκεται μακριά από το στόχο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με ποσοστό 5,1%, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ 24 κρατών της ΕΕ/ΕΟΧ, αναφορικά με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης του εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 18 ετών (έως 9/6/2021).
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διασπορά σε παιδιά και εφήβους μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού είναι δεδομένη, χωρίς ωστόσο να μπορούν εκ των προτέρων να εκτιμήσουν σε τι βαθμό, ενώ η πολιτεία έχει ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Χθες, Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή υπουργών, επιστημόνων και εκπροσώπων των παιδιάτρων, ελήφθη η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων στους 3.500 παιδιάτρους, οι οποίοι θα μπορούν να χορηγούν εμβόλια στο ιατρείο τους.

«Έχουμε ήδη αναπτύξει το πρόγραμμα κατά το οποίο οι ιδιώτες μπορούν να εμβολιάζουν είτε στα ιατρεία τους, είτε κατ’ οίκον. Αυτό θα επεκταθεί με κάποιες επιχειρησιακές αλλαγές που είναι απαραίτητες, έτσι ώστε και οι παιδίατροι να εφοδιαστούν με εμβόλια και να διενεργούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους και να ενισχυθούν οι δύο ηλικιακές ομάδες που είναι αρκετά πιο κάτω από τον υπόλοιπο πληθυσμό», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχετική εκδήλωση του ΑΠΘ.

«Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται στον εμβολιασμό των ηλικιών 12-17, όπου υπάρχουν πολλοί δισταγμοί και δικαιολογημένα, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων. Κι εδώ χρειάζεται όχι μόνο η συστράτευση των παιδιάτρων, που είναι και θα είναι ο κύριος μοχλός για τους εμβολιασμούς, αλλά και όλων των ειδικοτήτων. Διότι όλοι οι γιατροί, είτε ως γονείς είτε ως επαγγελματίες, θα ερωτηθούν εάν πρέπει το παιδί ή ο έφηβος να εμβολιαστεί. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τα γεγονότα να έρθουν αλλά να γίνει ο εμβολιασμός πριν την περίοδο που θα συνυπάρξουν και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις και ίσως η νόσος αποδειχθεί λιγότερο καλοήθης απ’ ό,τι εμφανίζεται μέχρι τώρα και βιβλιογραφικά», τόνισε από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ζητώντας τη συνδρομή των γιατρών για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους κύριους φορείς της παιδιατρικής κοινότητας, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις των γονέων.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει ήδη συζητήσει και καταλήξει στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στις σχολικές μονάδες. Με την εφαρμογή τους, οι ειδικοί «ποντάρουν» στον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά στους μαθητές αλλά και στα ευπαθή άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, αποφεύγοντας ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider