Κορονοϊός: Αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα λιμάνια - Εμφανής η επίδραση στα κρούσματα των νησιών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα λιμάνια - Εμφανής η επίδραση στα κρούσματα των νησιών
Η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Ήδη το μέτρο του ελέγχου πριν την αναχώρηση φαίνεται ότι μάλλον αποδίδει,

Με το βλέμμα στα έξι νησιά όπου παρατηρείται έξαρση της επιδημίας κορονοϊού βρίσκονται οι αρχές της χώρας, οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης αλλά και όσοι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Το μίνι lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στη Μύκονο, από τις 17 Ιουλίου, δεν αποκλείεται να αποτελεί την απαρχή ενός ντόμινο που θα συμπαρασύρει και τα άλλα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Αν και δεν προηγήθηκε εισήγηση των ειδικών, η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, τα κορονοπάρτι σε βίλες αλλά και η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ώθησαν την κυβέρνηση στην άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω στο «νησί των ανέμων».

Η Μύκονος, η οποία στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκεται για την ώρα σε επίπεδο «πορτοκαλί», είναι ένα από τα νησιά με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αγγίζουν το 97.15%, όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου (μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας κ.ά.) και 53.87% , όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας.

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός που κατευθύνεται προς τα νησιά είναι αυστηρά ελεγχόμενος και η εμβολιαστική κάλυψη θεωρείται υψηλή, το ερώτημα που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι πώς η «ναυαρχίδα του τουρισμού» έφτασε στο σημείο να βρίσκεται υπό καθεστώς mini lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου και άλλα 5 νησιά να διατρέχουν κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια θέση.

«Ο πληθυσμός που μετακινείται προς τα νησιά είναι ελεγχόμενος τις τελευταίες 15 ημέρες. Η εμβολιαστική κάλυψη αφορά στους ντόπιους, όμως οι επισκέπτες δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι, ούτε όλοι οι εργαζόμενοι. Επομένως, η διασπορά έχει ξεκινήσει πριν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των ελέγχων και ο ιός μεταδίδεται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων», αναφέρει στο Insider ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτριος Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο για την αναχώρηση προς τα νησιά με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή rapid test, τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουλίου, με ορισμένες φωνές να διαπιστώνουν καθυστέρηση για την πρόληψη των εξάρσεων στη νησιωτική χώρα.

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των επιστημόνων, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (αποστάσεις, μάσκα, πλύσιμο χεριών), κυρίως στους χώρους της ψυχαγωγίας, ήταν άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλλε στην επιβολή περιορισμών στο «νησί των ανέμων», σε μια κρίσιμη για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία περίοδο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άλλωστε, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταδώσουν τον ιό, όπως επίσης και ένα ποσοστό 5-7% των εμβολιασμένων δεν θα αναπτύξει την απαιτούμενη ανοσία.

Τα κακά και τα καλά νέα

Στη… σέντρα κινδυνεύουν να βρεθούν πλέον και οι άλλες πέντε νησιωτικές περιοχές της χώρας, για τις οποίες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αποτυπώνεται και στην πληρότητα των ξενοδοχείων καραντίνας.

Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, Κυριακή, έξι 18χρονοι θετικοί στον κορονοϊό έμειναν στο πάρκινκγ του Κέντρου Υγείας Πάρου για 16 ώρες, επειδή δεν υπήρχε χώρος να φιλοξενηθούν, ενώ στη Μύκονο, όπου το μοναδικό ξενοδοχείο καραντίνας είναι πλήρες, οι επιχειρηματίες του νησιού προτίθενται να παραχωρήσουν δωμάτια, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αρθούν τα μέτρα.

Εντούτοις, μέσα στο δυσοίωνο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν και καλά νέα:

«Η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Ήδη το μέτρο του ελέγχου πριν την αναχώρηση φαίνεται ότι μάλλον αποδίδει, καθώς δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις 3-4 τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και ενδεχομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε -και ως επιτροπή και ως κυβέρνηση- και άλλους τρόπους για τον έλεγχο της κατάστασης, ειδικά όσον αφορά στις περιπτώσεις των νησιών», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Ερωτηθείς για το πόσο άμεσα μπορούμε να δούμε αναστροφή της εικόνας τονίζει: «Αν ληφθούν επιπλέον μέτρα, χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα με 10 ημέρες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών διαμορφώνεται σε 38,86 στη Μύκονο, 21,71 στην Πάρο, 12,86 στη Σαντορίνη, 107,57 στο Ηράκλειο και 72,29 στο Ρέθυμνο. Αντίστοιχα, τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού είναι 384,84 στη Μύκονο, 127,29 στην Πάρο, 68,84 στη Σαντορίνη, 29,79 στο Ηράκλειο και 58,41 στο Ρέθυμνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποιήσεις ΠΟΞ μετά από τη Μύκονο: Μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο

Έκτακτα μέτρα από Χαρδαλιά για τη Μύκονο: Απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας και μουσικής

Κυβερνητική σύσταση για self test σε όσους επιστρέφουν από νησιά - Διαφορετικό το 4ο κύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider