«Καμπανάκι» για έξι περιοχές - 2 τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους σε αυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για έξι περιοχές - 2 τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους σε αυτές
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φόρες την εβδομάδα.

«Καμπανάκι» έκρουσε ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, με την κατάσταση σε 6 περιοχές να επιβάλει εγρήγορση.

Συγκεκριμένα, οι Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου, έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο, αυξημένης επιτήρησης, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου και για τον λόγο αυτό τίθενται συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του testing.

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self- test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η κατάσταση στις έξι αυτές περιοχές «επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό». Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες, ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία - πέρα από τους νέους - καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider