Υγεία
16-06-2021 | 15:34

Φαρμακοποιοί Αττικής: Τέλος στα δωρεάν self tests από 19/6/2021 – Αιχμές για αναξιοπιστία τους

Newsroom
Μοιράσου το
Φαρμακοποιοί Αττικής: Τέλος στα δωρεάν self tests από 19/6/2021 – Αιχμές για αναξιοπιστία τους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self tests από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021, χωρίς περαιτέρω παράταση, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Κι ενώ η διαδικασία της δωρεάν διάθεσής τους από τα φαρμακεία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, σε σχετική ανακοίνωση, αφήνει αιχμές για την αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, με τον ισχυρισμό ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.

Παράλληλα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, καθώς όπως αναφέρει, η κυβέρνηση επιβαρύνει τους φαρμακοποιούς με ένα νέο χαράτσι, μετακυλίοντας το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

«Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.

Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις, επίσης, και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία», αναφέρει ο ΦΣΑ και προσθέτει:

«Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Τη θέση του διαχωρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο:

«Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του ΠΦΣ και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θεσμικά θέματα του κλάδου αλλά και η συνέχιση της συνεργασίας αναφορικά με τα self tests.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Self tests: Πλατφόρμα από την ΗΔΙΚΑ για τη διανομή από κανάλια λιανικής

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ – Η ΚΥΑ και τα σενάρια για τα self tests

Self test: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς