Έρευνα: Η Covid-19 μπορεί να προκαλεί μακροχρόνιες αυτοάνοσες επιπλοκές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Η Covid-19 μπορεί να προκαλεί μακροχρόνιες αυτοάνοσες επιπλοκές
Πολλοί ασθενείς με COVID-19 παράγουν ανοσοαπόκριση στους ιστούς ή τα όργανα του σώματός τους, δηλαδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Πολλοί ασθενείς με COVID-19 παράγουν ανοσοαπόκριση στους ιστούς ή τα όργανα του σώματός τους, δηλαδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Η COVID-19 έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία απροσδόκητων συμπτωμάτων, τόσο κατά τη στιγμή της μόλυνσης όσο και για πολλούς μήνες μετά. Δεν είναι πλήρως κατανοητό τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα, αλλά μία από τις πιθανότερες εικασίες είναι ότι η λοίμωξη ενεργοποιεί μια αυτοάνοση διαδικασία, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Coronavirus Immunology Consortium του Ηνωμένου Βασιλείου και δημοσιεύθηκε σήμερα (4 Ιουνίου) στο περιοδικό Clinical & Experimental Immunology, διερεύνησε τη συχνότητα και τους τύπους των κοινών αυτοαντισωμάτων που παρήχθησαν σε 84 άτομα που είτε είχαν σοβαρή COVID-19 κατά τη στιγμή της δοκιμής, είτε διήγαγαν την περίοδο ανάρρωσης μετά από σοβαρή COVID -19 καθώς και σε άτομα με ηπιότερη νόσο που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα «ελέγχου» 32 ασθενών, που βρίσκονταν υπό εντατική θεραπεία (ΜΕΘ) για κάποια άλλη πάθηση, εκτός της COVID.

Το αυτοαντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (ένας τύπος πρωτεΐνης) που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και στρέφεται εναντίον μίας ή περισσοτέρων από τις πρωτεΐνες του ατόμου, μία διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένειες.

«Οι μολύνσεις μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα. Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αυτοάνοσες επιπλοκές και υπάρχουν αναφορές ότι σχετίζεται με έναν αριθμό αυτοάνοσων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Guillain-Barre», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα

Υποστηριζόμενη από τον Οργανισμό UK Research and Innovation (UKRI) και το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερο αριθμό αυτοαντισωμάτων στους ασθενείς με COVID-19 από την ομάδα ελέγχου καθώς και ότι αυτά τα αντισώματα κράτησαν έως και έξι μήνες.

Οι ασθενείς χωρίς COVID παρουσίασαν ένα διαφορετικό μοτίβο αυτοαντισωμάτων, από τις ομάδες COVID-19, οι οποίες παρουσίασαν επιλεκτικά αυτοαντισώματα, στο δέρμα, τους σκελετικούς μυς και την καρδιά.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσοι είχαν σοβαρότερη COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοαντισώματα στο αίμα τους.

«Τα αντισώματα που εντοπίσαμε είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούν διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες του δέρματος, των μυών και της καρδιάς.

Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτά τα αυτοαντισώματα προκαλούν σίγουρα συμπτώματα σε ασθενείς καθώς και αν αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μετά από πολλές μολύνσεις ή μόνο μετά το COVID-19. Αυτές οι ερωτήσεις θα εξεταστούν στο επόμενο μέρος της μελέτης μας», εξήγησε ο καθηγητής Alex Richter, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Σε αυτήν τη λεπτομερή μελέτη για μια σειρά διαφορετικών ιστών, δείξαμε για πρώτη φορά ότι η λοίμωξη COVID-19 συνδέεται με την παραγωγή επιλεκτικών αυτοαντισωμάτων. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να ορίσουμε εάν αυτά τα αντισώματα συμβάλλουν στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης SARS-CoV-2 και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να στοχευθούν θεραπευτικά», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, David Wraith.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider