Κορονοϊός: Τα δύο συμπτώματα που συνδέονται με υψηλή θνησιμότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τα δύο συμπτώματα που συνδέονται με υψηλή θνησιμότητα
Δύο εύκολα μετρήσιμοι δείκτες είναι σαφώς προγνωστικοί για υψηλότερη θνησιμότητα από COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δύο εύκολα μετρήσιμοι δείκτες είναι σαφώς προγνωστικοί για υψηλότερη θνησιμότητα από COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πάσχοντες μπορούν εύκολα να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες ενώ αναρρώνουν στο σπίτι.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ανέδειξε ως «καμπανάκια κινδύνου» το ρυθμό της αναπνοής και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

«Αυτό το πλαίσιο δεν περιλαμβάνεται στις τρέχουσες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (σ.σ. CDC), τα οποία συνιστούν στα άτομα με COVID-19 να ζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή και επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος - ενδείξεις που μπορεί να απουσιάζουν ακόμη και όταν η αναπνοή και το οξυγόνο του αίματος έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

"Η πλειονότητα των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται στο σπίτι νιώθουν άγχος και αναρωτιούνται πώς θα καταλάβουν εάν η ασθένειά τους θα εξελιχθεί καθώς και πότε έχει νόημα να πάνε στο νοσοκομείο", δήλωσε ο Δρ. Neal Chatterjee της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, για ορισμένα άτομα με COVID-19, η στιγμή που αισθάνονται αρκετά άσχημα για να προσέλθουν στο νοσοκομείο, ενδεχομένως να έρχεται αργότερα από αυτή κατά την οποία η ιατρική παρέμβαση θα ήταν έγκαιρη.

"Αρχικά, οι περισσότεροι ασθενείς με COVID δεν έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να έχουν αρκετά χαμηλό κορεσμό οξυγόνου και να εξακολουθούν να είναι ασυμπτωματικοί", δήλωσε η καρδιολόγος Dr Nona Sotoodehnia, μία εκ των συντακτών της μελέτης. "Εάν οι ασθενείς ακολουθήσουν τις τρέχουσες οδηγίες, επειδή μπορεί να μην εμφανίσουν δύσπνοια έως ότου το οξυγόνο στο αίμα τους είναι αρκετά χαμηλό, τότε χάνουμε την ευκαιρία να παρέμβουμε νωρίς με θεραπεία που σώζει τη ζωή", σημείωσε.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.095 ασθενών, ηλικίας 18 ετών και άνω που εισήχθησαν με COVID-19 στο νοσοκομεία UW Medicine στο Σιάτλ ή στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush στο Σικάγο και διήρκησε από την 1η Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2020.

Ενώ οι ασθενείς είχαν συχνά υποξαιμία (χαμηλός κορεσμός οξυγόνου στο αίμα, 91% ή λιγότερο για αυτήν τη μελέτη) ή ταχύπνοια (γρήγορη, ρηχή αναπνοή/ 23 αναπνοές ανά λεπτό για αυτήν τη μελέτη), λίγοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν δύσπνοια ή είχαν βήχα ανεξάρτητα από το οξυγόνο του αίματος.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 197 ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο. Σε σύγκριση με εκείνους που αναζητούσαν νοσοκομειακή φροντίδα με φυσιολογικό οξυγόνο στο αίμα, οι υποξαιμικοί ασθενείς είχαν κίνδυνο θνησιμότητας 1,8 έως 4,0 φορές μεγαλύτερο, ανάλογα με τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους.

Ομοίως, σε σύγκριση με τους πάσχοντες που έφτασαν στα νοσοκομεία με φυσιολογικά ποσοστά αναπνοής, εκείνοι με ταχύπνοια είχαν κίνδυνο θνησιμότητας 1,9 έως 3,2 φορές μεγαλύτερο.

Αντίθετα, άλλα κλινικά σημεία κατά την εισαγωγή, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, δεν συσχετίστηκαν με τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με υποξαιμία και ταχύπνοια χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, το οποίο, όταν συνδυάζεται με θεραπεία γλυκοκορτικοειδών που μειώνουν τη φλεγμονή, μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά οξείες περιπτώσεις COVID-19. Όπως επισημαίνουν, η χορήγηση της θεραπείας πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα

"Δίνουμε συμπληρωματικό οξυγόνο στους ασθενείς για να διατηρήσουμε τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα σε επίπεδα από 92% έως 96%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο οι ασθενείς με συμπληρωματικό οξυγόνο επωφελούνται από τα σωτήρια αποτελέσματα των γλυκοκορτικοειδών", δήλωσε η Sotoodehnia. "Κατά μέσο όρο, οι υποξαιμικοί μας ασθενείς είχαν κορεσμό οξυγόνου 91% όταν μπήκαν στο νοσοκομείο, οπότε ένας τεράστιος αριθμός βρισκόταν ήδη πολύ κάτω από το σημείο όπου θα είχαμε χορηγήσει σωτήρια μέτρα. Για αυτούς, η φροντίδα καθυστέρησε."

Η Sotoodehnia συνέστησε στα άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19, ιδιαίτερα εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της προχωρημένης ηλικίας ή της παχυσαρκίας, να αγοράσουν ή να δανειστούν ένα παλμικό οξύμετρο και να παρακολουθούν αν τα επίπεδα οξυγόνου πέσουν κάτω από 92%. «Οι συσκευές που μοιάζουν με κλιπ, τοποθετούνται πάνω από το δάχτυλο και έχουν κόστος κάτω των 20 $», σημείωσε

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ακόμη πιο απλό μέτρο είναι η παρακολούθηση του ρυθμού αναπνοής, δηλαδή πόσες αναπνοές παίρνει κανείς σε ένα λεπτό. «Ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας να σάς παρακολουθεί για ένα λεπτό ενώ δεν προσέχετε την αναπνοή σας και εάν φτάσετε τις 23 αναπνοές ανά λεπτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ", αναφέρουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 24/5 στο επιστημονικό περιοδικό Influenza and Other Respiratory Virus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider