HSBC: Πενταετές πλάνο με επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Πενταετές πλάνο με επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ασία

Περί τα 6 δισ. δολάρια επιπλέον επενδύσεων θα διοχετεύσει στην ασιατική αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια η HSBC Holdings PLC, ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα παγκοσμίως, καθώς επικεντρώνεται στο βασικό κορμό των επιχειρήσεων της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch, η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε πως τα έσοδα της κατέγραψαν πτώση κατά 35% στα 3,9 δισ. δολάρια το 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού «ταρακούνησε» την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, η HSBC έβαλε στην άκρη περί τα 8,82 δισ. δολάρια στις προβλέψεις της για τα επισφαλή δάνεια πέρυσι, σε σχέση με την πρόβλεψη των 3 δισ. ευρώ για το 2019, αντίστοιχα.

Ο CEO Νόελ Κιν ηγείται της αναδιοργάνωσης της τράπεζας, τα μεγαλύτερα έσοδα της οποίας προέρχονται από τις επιχειρήσεις της στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των δυτικών χωρών έχουν επιφέρει χτύπημα στις φιλοδοξίες του να γίνει η HSBC η οικονομική «γέφυρα» μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου, καθώς η τράπεζα υποστήριξε την απόφαση της χώρας να επιβάλει καθεστώς εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως και έκανε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να πάρουν επίσημη θέση αντίθεσης.

«Σχεδιάζουμε να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε στις περιοχές που είμαστε πιο δυνατοί» σχολίασε σχετικά ο Κιν. Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους επενδυτές, η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα επενδύσει επιπλέον 6 δισ. δολάρια, πέραν του προγραμματισμού, στους τομείς της διαχείρισης πλούτου και δραστηριότητας χονδρικής για να ενισχύσουν την ανάπτυξη στην Ασία. Παράλληλα, όπως αναφέρεται θα γίνουν επενδύσεις για την ταχύτερη ψηφιοποίηση των εργασιών, ενώ στο πλάνο της τράπεζας βρίσκεται η ενίσχυση της «βιώσιμης οικονομίας».

Η τράπεζα εμφάνισε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 3,1%, από 8,4% έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ εγκατέλειψε τον προηγούμενο στόχο της για απόδοση 10 έως 12% έως το 2022. Αντ'αυτού, έθεσε ως στόχο απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% μεσοπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα, η HSBC ανακοίνωσε πως ίσως «ελαφρύνει» το χαρτοφυλάκιο της από ορισμένες λιανικές δραστηριότητες, καθώς «εξερευνά οργανικές και μη-οργανικές επιλογές» για τα καταστήματά της στις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για μια πώληση στη Γαλλία, η οποία ίσως επιφέρει ζημία αν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider