Τουρισμός: Οι αγορές που στηρίζουν αφίξεις και εισπράξεις το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι αγορές που στηρίζουν αφίξεις και εισπράξεις το 2025
Ποιες αγορές γέμισαν το πρώτο πεντάμηνο το τουριστικό ταμείο - Η πορεία της μέσης δαπάνης και οι ανησυχίες αλλά και τα αισιόδοξα σημάδια για την συνέχεια.

Με διαφορετικές τουριστικές ταχύτητες έτρεξαν οι εγχώριοι προορισμοί το πρώτο εξάμηνο του έτους, διατηρώντας ωστόσο το συνολικό πρόσημο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας θετικό. Παρότι μάλιστα στελέχη του κλάδου υποδεικνύουν πτώση στην κατανάλωση από πλευράς των τουριστών, ειδικά στην περίπτωση της εστίασης, η εικόνα της μέσης δαπάνης εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης τον Απρίλιο και τον Μάιο, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της κίνησης από τις βασικές αγορές τροφοδότες του κλάδου, υποδεικνύουν ότι οι περσινές επιδόσεις θα πιαστούν, αν δεν ξεπεραστούν.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 12,7% φτάνοντας τα 4.352,2 εκατ. ευρώ ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,1% και διαμορφώθηκε σε 7.089,2 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 6.943,9 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Γερμανία, Βρετανία και Αμερική οι χώρες τροφοδότες του 2025

Βασικές αγορές τροφοδότες της κίνησης ήταν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι, με τους δύο τελευταίες να συνεισφέρουν αισθητά και στην μέση δαπάνη, καθώς συγκαταλέγονται στους πιο γαλαντόμους τουρίστες που υποδέχεται η χώρα.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία εμφάνισε άνοδο κατά 1,5% και διαμορφώθηκε σε 1.080,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν η αύξηση των Βρετανών και Αμερικανών τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα, η οποία έφτασε το πρώτο πεντάμηνο το 6,7% και 18,1% αντίστοιχα. Παρότι βέβαια οι αμερικανοί τουρίστες εμφάνισαν την μεγαλύτερη άνοδο, παρέμειναν αριθμητικά λιγότεροι - 463,4 χιλ. ταξιδιώτες - έναντι των Βρετανών (710,8 χιλ. ταξιδιώτες) και των Γερμανών (1,082 εκατ. ταξιδιώτες).

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες αγορές. Συγκεκριμένα την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15,9% φτάνοντας τα 457,0 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025, ακολούθησαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά 13,3% φτάνοντας τα 480,6 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση 9,9% εμφάνισαν οι εισπράξεις από την Γερμανία φτάνοντας τα 771,7 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκαν εισπράξεις και αφίξεις από την Γαλλία αλλά και από την Ιταλία, η οποία πέρυσι είχε εμφανίσει σημαντική άνοδο. Ειδικότερα οι Γάλλοι τουρίστες που αφίχθησαν στην χώρα το πρώτο πεντάμηνο ήταν κατά -27,1% λιγότεροι έναντι του πρώτου πενταμήνου της προηγούμενη χρονιάς ενώ μείωση κατά 11,7% σημείωσε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία το αντίστοιχο διάστημα, φτάνοντας του 311,9 χιλ. ταξιδιώτες, λίγο λιγότερους από τους 342,2 χιλ. Γάλλους τουρίστες. Σε επίπεδο εσόδων οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 7,8% και διαμορφώθηκαν στα 263,9 εκατ. ευρώ, παρέμειναν ωστόσο αισθητά υψηλότερες από αυτές τις Ιταλίας που παρουσίασαν μείωση κατά 4,8% φτάνοντας όμως τα 164,7 εκατ. ευρώ.

Ανακάμπτει η μέση δαπάνη των τουριστών

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων που παρατηρήθηκε τόσο τον Μάιο όσο και το πρώτο πεντάμηνο του έτους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, η οποία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης ήδη από τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας το αρνητικό πρόσημο των πρώτων μηνών της χρονιάς.

Συγκεκριμένα τον Μάιο η αύξηση της μέσης δαπάνης υπολογίστηκε στο 21,1% ενώ σε επίπεδο πενταμήνου παρουσίασε αύξηση 10,4%.

Αντιθέτως, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε μειωμένη κατά -3,5%, τον Φεβρουάριο κατά -1,4%, τον Μάρτιο κατά -0,6% και μόνο τον Απρίλιο το πρόσημο έγινε θετικό εμφανίζοντας αύξηση 10,6%.

Οι αισιόδοξες και οι απαισιόδοξες ενδείξεις

Πέρα από την μέση δαπάνη ως ενθαρρυντικό σημάδι εκλαμβάνεται και η άνοδος της αμερικανικής αγοράς, παρά την ανασφάλεια που γεννούν οι δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλα αυτά βέβαια, η φετινή πορεία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για το επόμενο έτος, καθώς ο προγραμματισμός των Αμερικανών είναι έγκαιρος και οι όποιες επιπτώσεις από τις ευρύτερες γεωπολιτικές και δασμολογικές αναταράξεις θα αποτυπωθούν του χρόνου.

Στις ανησυχίες της φετινής χρονιάς περιλαμβάνεται και η μείωση στην κατανάλωση των τουριστών, αλλά και η πτώση που παρατηρείται στα ξενοδοχεία. Παρότι η μέση δαπάνη αυξάνει φορείς του κλάδου της εστίασης και της ξενοδοχείας αναφέρουν ότι οι τουρίστες εμφανίζονται πιο φειδωλοί φέτος, ενισχύοντας κυρίως τα σούπερ μάρκετ και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider