Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν τα νέα μέτρα για τον τουρισμό οι φορείς του κλάδου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν τα νέα μέτρα για τον τουρισμό οι φορείς του κλάδου
Τι αναφέρουν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες Airbnb για την αύξηση του τέλους και πως είδε η κρουαζιέρα και η Μύκονος την επιβάρυνση.

Με δυσπιστία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι φορείς του τουρισμού τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕθ και τα οποία χθες εξειδικεύτηκαν, παρουσία μεταξύ άλλων του υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν λόγο για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος αλλά και για κίνδυνο βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου.

Να θυμίσουμε ότι κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για καταλύματα κι Airbnb και την αύξηση του τέλους κρουαζιέρας. Στην πρώτη περίπτωση όπως διευκρίνισε το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνει για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος. Συγκεκριμένα αυξάνεται

  • Κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ.
  • Κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ.
  • Κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ.
  • Κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα.

Τους άλλους πέντε μήνες του έτους, θα ισχύει το μειωμένο τέλος. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός, θα έχουν ανταποδοτική μορφή και μέρος αυτών θα πηγαίνει στο υπουργείο Τουρισμού, για να καλυφθούν δαπάνες βελτίωσης υποδομών και πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών.

Μέτρα επιβάρυνσης κι όχι στήριξης λένε οι ξενοδόχοι

Μετά την εξειδίκευση των μέτρων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, έκανε λόγο για μέτρα επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού κλάδου, τα οποία μάλιστα υπονομεύουν την ανάπτυξή του έναντι των ανταγωνιστών. «Τα μέτρα επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού κλάδου, κι όχι στήριξης όπως από παραδρομή θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαρακτηρίστηκαν, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θίγουν τις πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του. Συμπλήρωνε δε ότι «είναι δυστυχώς πλέον προφανές πως με αποφάσεις σαν αυτές η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ισχυρότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας ως μια δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως έναν αναπτυξιακό βραχίονα». Ο ίδιος άλλωστε μετά την ΔΕΘ έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση του κλάδου που ενδέχεται να επηρεάζει τη ζήτηση και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Για μία ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου. Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, την ίδια στιγμή που κατά την τρέχουσα σεζόν φάνηκαν έντονα τα σημάδια της κόπωσης, ακόμη και σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών μειώνεται, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται, οι προκρατήσεις για το 2025 δείχνουν σημάδια ωρίμανσης. Κανένα βιώσιμο αύριο για τον τουρισμό δεν θα προκύψει μέσα από τις αντιγραφές του παρελθόντος και τις εύκολες εισπρακτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν το ξενοδοχείο ως “λεφτόδεντρο”» ανέφερε τότε.

Η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενη καθώς ήδη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχε φανεί η δυσαρέσκεια των ξενοδόχων τόσο για την πρόσθετη επιβάρυνση όσο και για την μη ανάληψη δράσης όσον αφορά τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το Airbnb, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.

Να θυμίσουμε ότι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανακοινώθηκε ότι το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ καθώς και ότι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα, από 1/1/2025 δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης. Τέλος επισημάνθηκε ότι το υπουργείο τουρισμού επεξεργάζεται πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο θα θεσπίζει minimum λειτουργικές προδιαγραφές και αντίστοιχες προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και ελεγκτικό μηχανισμό για την τήρηση του εν λόγω πλαισίου.

Όπως και μετά την ΔΕΘ βέβαια, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η «ζημιά έχει ήδη γίνει και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για απαγόρευση νέων ακινήτων τύπου Airbnb δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε ήδη δυσανάλογα επιβαρυμένες περιοχές, όπως το Κουκάκι. Προσθέτουν δε, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα μαρτυρούν ότι παραμένουμε πολύ πίσω σε σχέση τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για να υποστηρίξουν τα μέτρα αναφέρουν οι ιδιοκτήτες Airbnb

Από πλευράς τους και οι εκπρόσωποι της βραχυχρόνιας μίσθωσης εκφράζουν την αντίρρησή τους ως προς την απόδοση των μέτρων αφού όπως αναφέρουν δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στην αγορά κατοικίας και δεν θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής των ενοικίων. Επισημαίνουν δε ήδη από την αρχική εξαγγελία στη Θεσσαλονίκη ότι ακόμα και η απαγόρευση ένταξης νέων ακινήτων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας είναι άνευ ουσίας, αφού οι περιοχές θεωρούνται κορεσμένες και δεν επιθυμεί κάποιος να επενδύσει σε αυτές.

Μάλιστα χθες, σε δηλώσεις του μετά την εξειδίκευση των μέτρων ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, Θεοχάρης Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το ποσοστό της αύξησης που οδηγεί το τέλος ανθεκτικότητας στα 8 ευρώ επισημαίνοντας ότι το κόστος θα φτάσει χονδρικά το 10% της τιμής. Αντίστοιχα χαρακτήρισε την απαγόρευση νέων μισθώσεων «δρακόντεια» τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Ομόνοια και το Μεταξουργείο, όπου θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς θα τις αναβαθμίσουν. Τόνισε δε ότι η όποια απαγόρευση ή ρύθμιση θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν.

Να θυμίσουμε ότι σε δήλωση είχε προβεί και η ίδια η πλατφόρμα της Airbnb προ ημερών με την Επικεφαλής Public Policy για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino να σημειώνει ότι «σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους. Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας - όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια - και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών». Υπενθύμιζε δε ότι η ίδια η πλατφόρμα συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ήδη από τον Απρίλιο του 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων από τις καταχωρίσεις στη χώρα.

Βαρίδι για τους μικροξενοδόχους

Την ίδια στιγμή μάλιστα πέρα από την “αντιπαράθεση” των επιχειρηματιών του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους ξενοδόχους, αναδύεται και μια “διαχωριστική” γραμμή, μεταξύ των ξενοδόχων με μονάδες πολυτελείας σε «ώριμους» προορισμούς και άλλων σε λιγότερο προβεβλημένους, ειδικά όσων έχουν χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα. «Είναι άλλο ένα πεντάστερο στη Μύκονο κι άλλο ένα πεντάστερο στην Καβάλα, το οποίο ακόμα και την υψηλή περίοδο, που διαρκεί πολύ λιγότερο από αυτήν της Μυκόνου, δεν προσφέρεται στις ίδιες τιμές» αναφέρουν ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στους κόλπους τους. Το θέμα είχε επισημάνει λίγο πριν τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, ο οποίος σημείωνε με έμφαση: «Η Ελλάδα διαθέτει 10.500 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχει αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συνεχής πολιτική επιβαρύνσεων στη βιωσιμότητα αυτών των μονάδων; Πώς θα μπορέσουν αυτές οι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και εξαιρούνται από επενδυτικά προγράμματα, να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους ώστε να αντεπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό; Έχει σκεφτεί κανείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που αυτή η "πρακτική" θα έχει στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας;»

Στοχοποίηση της κρουαζιέρας

Αντιδράσεις έχουν σημειωθεί και για την αύξηση του τέλους στην κρουαζιέρα η οποία όπως ανακοινώθηκε θα φτάνει τα 20 ευρώ τις περιόδους αιχμής για τους δύο premium προορισμούς της χώρας και πέντε ευρώ για όλους τους υπόλοιπους την ίδια περίοδο.

«Η τοπική κοινωνία της Μυκόνου ανησυχεί και πιστεύει ότι με τις τεράστιες αυξήσεις τελών που έχουν αναγγελθεί θα υπάρξει άμεση δραματική μείωση των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των επισκεπτών στον προορισμό μας», τονίζει ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου του νησιού, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ειδικού τέλους στην κρουαζιέρα. Ενώ αναγνωρίζουμε την ανάγκη προσαρμογής της τρέχουσας δομής των τελών, η οποία είναι πράγματι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, μια αύξηση όμως κατά 60 φορές παραπάνω, από 0,35 € σε 20 ευρώ, αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα συμπληρώνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, και ζητά την επανεξέταση της προτεινόμενης «δραστικής αύξησης των τελών, η οποία στοχοποιεί τόσο την κρουαζιέρα, όσο και τη Μύκονο».

Ανησυχίες εκφράζει και ο ίδιος ο κλάδος της κρουαζιέρας, κάνοντας λόγο μάλιστα για στοχοποίηση. Οι εταιρείες κρουαζιέρας, μαζί με τον διεθνή φορέα του κλάδου, την Cruise Lines International Association (CLIA), θεωρούν ότι το τέλος είναι υπερβολικά υψηλό συγκριτικά με άλλα λιμάνια της Μεσογείου, κάτι που ενδέχεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν ακολουθείται η ευρωπαϊκή πρακτική που αφορά την επιβολή τέλους σε όλους τους επισκέπτες ενός προορισμού, με παραδείγματα όπως η Βενετία, όπου το τέλος των 5 ευρώ ισχύει για όλους, και η Βαρκελώνη, όπου το αντίστοιχο τέλος είναι 3,5 ευρώ για την κρουαζιέρα και 7 ευρώ για όλους τους τουρίστες.

Η αντίδραση από πλευράς των ιδιοκτητών κρουαζιέρας γίνεται εντονότερη δε, καθώς το τέλος θα εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν για την οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κρατήσεις, γεγονός που καθιστά αδύνατη την μετακύλιση του στους επιβάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεφαλογιάννη: Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας για τα Airbnb - Το Τέλος ανθεκτικότητας και το σχέδιο για την κρουαζιέρα

Τουρισμός: Κόφτης στα Airbnb και μέτρα για κορεσμένους προορισμούς στο «πακέτο» της ΔΕΘ

Τα μέτρα για επιχειρήσεις, καινοτομία, αγρότες και τουρισμό – Τι αλλάζει σε κίνητρα και φόρους και πότε ξεκινούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider