Τουρισμός
16-09-2021 | 16:11

Πρόσω ολοταχώς για το 60% του 2019 ο τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Πρόσω ολοταχώς για το 60% του 2019 ο τουρισμός
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πέρα κι από κάθε αισιόδοξη προσδοκία, δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται να οδηγούνται τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος, αφενός χάρη στο απρόσμενο ράλι του Αυγούστου κι αφετέρου εξαιτίας της διψήφιας αύξησης της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης, που παρατηρήθηκε ήδη από τον Ιούνιο. 

Μετά από μια πολύ δύσκολη πανδημική χρονιά, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο φετινός στόχος θα ξεπεραστεί, αν βέβαια δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ακόμα κι έτσι όμως η ανάκτηση του 50% αφίξεων κι εσόδων «φαίνεται να έχει "πιαστεί", όπως ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα μαρτυρά ότι και ο Σεπτέμβριος θα εξελιχθεί σε έναν καλό μήνα, ειδικά στην περίπτωση της Νότιας Ελλάδας, λόγω καιρικών συνθηκών. 

Την άποψη ασπάζεται και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. «Τον Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε το 40% των κρατήσεων του 2019, θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50% ή και το 60%, εάν δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία».

Αντίστοιχα και ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης κάνει λόγο για ανάκτηση του 60% της κίνησης και των εσόδων του 2019. Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρεάδης ήταν από τους πρώτους που είχε αναφέρει ότι είμαστε κοντά στον στόχο των 9 δισ. ευρώ (50% του 2019) χάρη στην αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης. «Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου (9 δισ. ευρώ)» τόνιζε σε προηγούμενη ανάρτησή του. 

Να θυμίσουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις του καλού σεναρίου τόσο από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου όσο κι από πλευράς της τουριστικής αγοράς έκαναν λόγο για ανάκτηση του 45% με 50% αφίξεων κι εσόδων του 2019. Το ρεαλιστικό, αν όχι δυσμενές σενάριο των τουριστικών φορέων, το οποίο λάμβανε υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα του Μαΐου προέβλεπε ανάκτηση έως και 40% των εσόδων του 2019 δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν εν μέρει και τα στοιχεία από τα ελληνικά αεροδρόμια, η επιβατική κίνηση των οποίων καθ'όλη την διάρκεια του Αυγούστου απογειώθηκε. Να θυμίσουμε ότι τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και στους 14 αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ταξιδιώτες. To οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στα ελληνικά αεροδρόμια ταξίδεψαν συνολικά περισσότεροι από 17 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 12 εκατ. και πλέον έφτασαν από το εξωτερικό. 

Καλοί οιωνοί και για τον Σεπτέμβριο

Τις προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν με διάρκεια και αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο ενισχύει και η μέχρι στιγμής εικόνα του Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, αριθμός που την τρέχουσα εβδομάδα έπεσε μόλις στις 658 χιλιάδες για να φτάσει τις 652 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις από το εξωτερικό την ερχόμενη εβδομάδα. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι το κατά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης είχαν προγραμματιστεί τις 841 χιλιάδες θέσεις.

Στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την άποψη για έναν καλό Σεπτέμβριο, έρχεται να προστεθεί και η έξοδος δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας από την λίστα υψηλού κινδύνου της κυριότερης αγοράς-τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού της Γερμανίας. Παρότι η αρχική απόφαση έδειξε να μην επηρεάζει τις υπάρχουσες κρατήσεις, το γεγονός ότι ολόκληρη η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό για τους Γερμανούς παίζει σημαντικό ρόλο σε μια last minute χρονιά.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Κικίλιας: Ο τουρισμός δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο

«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Τουρισμός: Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχήματα για την συνέχεια