Τουρισμός
17-04-2021 | 21:00

Πλώρη για τις ελληνικές θάλασσες βάζει ξανά η κρουαζιέρα

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Πλώρη για τις ελληνικές θάλασσες βάζει ξανά η κρουαζιέρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανάβουν ξανά τις μηχανές τους τα κρουαζιερόπλοια μετά και την καταστροφική χρονιά του 2020, με αρκετές εταιρείες να βάζουν ήδη πλώρη για την χώρα μας ανακοινώνοντας ταξίδια σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Δεδομένου ότι κατά το προηγούμενο έτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού η κρουαζιέρα απώλεσε πάνω από το 90% του έργου της, οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν φέτος μέρος του χαμένου εδάφους χρονιά. Η χώρα μας δε μοιάζει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αφενός χάρη στη δημιουργία του «τριγώνου» κρουαζιέρας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ κι αφετέρου χάρη στο επιτυχημένο περσινό πείραμα των TUI και MSC, οι οποίες πραγματοποίησαν μεμονωμένες κρουαζιέρες χωρίς κρούσματα. 

Τα προγράμματά τους έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής 6 εταιρείες με την πλεινότητα αυτών να ξεκινούν λίγο μετά την επίσημη έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου κι να επεκτείνονται μέχρι και τον Οκτώβριο. Ωστόσο μια ομαλή καλοκαιρινή πορεία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκτασή τους και μέχρι το τέλος του 2021. 

Τα κρουαζιερόπλοια που βάζουν πλώρη για Ελλάδα

Μόλις την Παρασκευή με δημοσίευσή της στην σελίδα της στο Facebook η TUI Cruises ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τα ταξίδια προς την Ελλάδα αρχής γενομένης από τις 13 Μαΐου. Ειδικότερα το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 5» θα πραγματοποιεί επταήμερες ή δεκατετραήμερες κρουαζιέρες που θα ξεκινούν από τον Πειραιά ή από το λιμάνι του Ηρακλείου για τα ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο) και το Κατάκολο. Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα περιλαμβάνει κρουαζιέρες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Ιούνιο και το αμέσως επόμενο διάστημα όμως αναμένονται οι ανακοινώσεις και για τους υπόλοιπους μήνες. 

Ένα ευρύ πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινώσει για φέτος το καλοκαίρι και η ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises, η οποία έχει μεταφέρει την έναρξη των δραστηριοτήτων της για τις 29 Μαΐου, από τον Απρίλιο που υπολόγιζε να ξεκινήσει τις κρουαζιέρες αρχικά. Η εταιρεία θα ξαναρχίσει τις 
δραστηριότητές της από το λιμάνι του Πειραιά με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο» με ενδιάμεσους σταθμούς το Κουσάντασι, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, το Λαύριο, τη Μύκονο, τη Μήλο και την Κρήτη ενώ θα προσφέρει και μικρότερης διάρκειας κρουαζιέρες (τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων) που θα ξεκινούν από το λιμάνι του Λαυρίου και του Πειραιά. Η επανεκκίνηση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal, ενώ εν ευθέτω χρόνω θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του υπόλοιπου στόλου της για το 2021. Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να προσεγγίσει μεταξύ άλλων και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ίσως και σε εβδομαδιαία βάση. 

Από τις 23 Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβριο θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και τα κρουαζιερόπλοια της γερμανικής Aida Cruises, όπως ανακοινώθηκε εξίσου την Παρασκευή. Οι επταήμερες ή δεκατετραήμερες κρουαζιέρες της εταιρείας θα αναχωρούν από το λιμάνι της Κέρκυρας και θα ταξιδεύουν σε Κρήτη και Ρόδο καθώς και στο Κατάκολο και τον Πειραιά με τις κρατήσεις να ξεκινούν από 20 Απριλίου. 

Την δυνατότητα κράτησης για κρουαζιέρες που θα πραγματοποιηθούν από τις 25 Ιούλιου έως και τον Οκτώβριο, ενεργοποίησε πρόσφατα και η Norwegian Cruise Line και η θυγατρική πολυτελείας της Carnival Corporation, Seabourn. Οι κρουαζιέρες θα ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά και θα ταξιδεύουν σε Ηράκλειο, Ρόδο, Μύκονο, Κατάκολο, Κέρκυρα, Σαντορίνη. Ωστόσο υπάρχουν και κρουαζιέρες που ξεκινούν από τον Πειραιά και περνώντας από Σαντορίνη και Πάτμο προσεγγίζουν λιμάνια της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Κύπρου ή αντίστοιχα περνώντας από τα Επτάνησα φτάνουν σε λιμάνια της Κροατίας και της Ιταλίας. 

Νέες κρουαζιέρες σε Αιγαίο και Αδριατική με τρία πλοία δρομολογεί και η MSC Cruises. Αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου το «MSC Orchestra» θα αναχωρεί από ιταλικά λιμάνια και θα προσεγγίζει την Κέρκυρα και τη Μύκονο. Αντίστοιχα το «MSC Splendida» από τις 12 Ιουνίου θα ξεκινά από Ιταλία με προορισμό, μεταξύ άλλων,  την Κέρκυρα ενώ και το «MSC Magnifica», από τις 20 Ιουνίου θα ξεκινά από την γειτονική χώρα για να φτάσει σε Πειραιά και Μύκονο. 

Τέλος, το «Silver Moon» της Silversea Cruises θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου, δεκαήμερες κρουαζιέρες, με προορισμούς τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Μύκονο, την Κρήτη, αλλά και τη Χάιφα του Ισραήλ και την Κύπρο. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι τόσο το πλήρωμα όσο και οι τουρίστες που θα συμμετέχουν στις κρουαζιέρες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, απόφαση που έχουν πάρει κι άλλες εταιρείες του κλάδου όπως Roayl Carribean, Celebrity Cruises. Όλες ωστόσο έχουν υιοθετήσει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ενισχύοντας παράλληλα και το το ιατρικό προσωπικό εντός του κρουαζιερόπλοιου.

Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα ταξιδέψουν φέτος στις Ελληνικές θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί αφού κι άλλες εταιρείες όπως Carnival Group, Celebrity Cruises/Royal Caribbean, Costa Cruises και Marella Cruises έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τη χώρα μας εξετάζοντας τις προοπτικές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.