Σχέδιο Ανάκαμψης: Οι επενδύσεις που στοχεύουν στην βελτίωση κι ανθεκτικότητα του Τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο Ανάκαμψης: Οι επενδύσεις που στοχεύουν στην βελτίωση κι ανθεκτικότητα του Τουρισμού
Οι στοχευμένες δράσεις που προβλέπονται μέσω του άξονα «Εκσυγχρονισμός και Βελτίωση της ανθεκτικότητας βασικών τομέων της οικονομίας».

Με 327 εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να ενισχυθεί ο τουριστικός κλάδος, δεδομένου ότι ο τουρισμός δεν εντάσσεται στους βασικούς άξονες του σχεδίου αλλά προβλέπονται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσω του άξονα «Εκσυγχρονισμού και Βελτίωσης της ανθεκτικότητας βασικών τομέων της οικονομίας».

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος αναμένεται να επενδυθούν περί τα 260 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμού, για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας μέσω αξιοποίησης του πλήθους των Ιαματικών πηγών που διαθέτει η χώρα, για τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία. Να υπενθυμίσουμε ότι στελέχη του υπουργείου Τουρισμού είχαν αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρομολογείται η ενίσχυση της γαστρονομίας και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. «Ο γαστρονομικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση της μεταποίησης και την προώθηση της εξωστρέφειας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών και η προσβασιμότητα στις παραλίες καθώς και ο καταδυτικός τουρισμός, μια ειδική μορφή τουρισμού που έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας δεδομένου και του σημαντικού πλούτου που υπάρχει στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών - στους ελληνικούς βυθούς μπορεί να εξερευνήσει κανείς περισσότερα από 1500 ναυάγια διαφόρων εποχών αλλά και πολλές βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά χρόνια. Επιπλέον βάσει μελετών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες Παγκοσμίως εκ των οποίων τα πέντε εκατ. είναι ευρωπαίοι. Από τους ενεργούς δύτες απαριθμούνται περίπου 1,5 εκ. οι οποίοι πραγματοποιούν ένα ταξίδι κάθε χρόνο κάνοντας έως 10 διανυκτερεύσεις σε μακρινούς προορισμούς και δαπανώντας για το σκοπό αυτό σημαντικά ποσά.

Στόχος των παραπάνω επενδύσεων, όπως διευκρινίζεται, είναι αφενός η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος αλλά και της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων καθώς και η «πολυπόθητη» διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, η οποία για να επιτευχθεί θα πρέπει η χώρα να ξεφύγει από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που υιοθετεί όλα τα χρόνια της τουριστικής της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπονται ακόμα 20 εκατ. για παρεμβάσεις αναβάθμισης των περιφερειακών λιμένων, κυρίως των μικρότερων και περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

Τέλος έμφαση θα δοθεί και στο reskilling των επαγγελματιών του τουρισμού, με 46 εκατ. να προορίζονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τομέα. Σύμφωνα με το σχέδιο Ανάκαμψης ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης θα αφορά ιδίως εποχιακούς εργαζόμενους, μακροχρόνια άνεργους και υπαλλήλους που τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τουρισμού θα επικεντρωθεί σε 7 επαγγελματικές ειδικεύσεις με στόχο να οδηγήσει σε βελτίωση της απασχόλησης, καλύτερες αμοιβές αλλά και στην διευκόλυνση της ανεύρεσης εργαζομένων με σύγχρονες δεξιότητες και αυξημένη εξειδίκευση από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων

Τέλος στον ίδιο άξονα προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίου για την αντικατάσταση του επιβατηγού στόλου ναυτιλίας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Για την κατάρτιση αναλυτικού σχεδίου και μελέτης για την σταδιακή ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων της χώρας στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας αλλά και για τον σχεδιασμό της στρατηγικής και του μηχανισμού χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό προβλέπεται να επενδυθεί 1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι και στον άξονα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους προβλέπονται και δύο έργα που αφορούν αμιγώς τον τουριστικό κλάδο. Αρχικά προβλέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ (8 εκατ. ευρώ) μέσω της ανάπτυξης μιας εφαρμογής ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ενός ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της χώρας, βασισμένη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς, ώστε να αυξηθεί η συνολική επισκεψιμότητα της χώρας. Επιπλέον ακόμα 8 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων και διαλειτουργικότητας με τα δημόσια μητρώα και συστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider