Αυτοί θα ξεκινήσουν τις μπίζνες του Διαστήματος

Τάσος Οικονόμου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοί θα ξεκινήσουν τις μπίζνες του Διαστήματος

Το διαστημικό επιχειρηματικό δαιμόνιο των Έλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον έχουν ανοίξει την όρεξη σε πολλές εταιρείες σε όλο τον πλανήτη. Πρωτοπόροι ή ανερχόμενες δυνάμεις στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Διάστημα και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα τους.

Ποιοι θα είναι, λοιπόν, αυτοί που θα πάρουν πρώτοι θέση στην κούρσα του Διαστήματος; Ακολουθούν οι κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα… εκτός βαρύτητας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ενέργεια

Με αξία $8,4 τρισ. και ρυθμό ανάπτυξη 4,1% η ενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Γης. Λογικό είναι, λοιπόν, να εξετάζει το μέλλον της και εκτός στρατόσφαιρας. Η αναμενόμενη αύξηση των ανθρώπων που θα βρίσκονται εκτός πλανήτη, θα δημιουργήσει συνεπακόλουθα και ενεργειακές απαιτήσεις. Όπως προβλέπει και ο Τζεφ Μπέζος, τις επόμενες δεκαετίες «εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται στο Διάστημα».

Βιομηχανία εξόρυξης

Γνώρισε απότομη πτώση τα τελευταία χρόνια, καθώς η αξία της βρέθηκε από τα τα 1,6 τρισ. το 2010, στα $714 δισ. το 2016. Εντούτοις, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει γρήγορα και αν εκτιναχθεί σε… διαστημικά ύψη. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι η τεχνογνωσία της και οι υπηρεσίες θα είναι οι πρώτες που θα ζητηθούν, από τη στιγμή που το ανθρώπινο είδος βρεθεί σε αλλότριο έδαφος.

Έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε στις αρχές της χρονιάς ανέφερε ότι η εξόρυξη αστεροειδών είναι πιθανότερη απ’ ότι φαντάζονται αρκετοί, σε σύγκριση με την παραδοσιακή, γήινη εξόρυξη.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου πιστεύει, δε, τόσο πολύ σε αυτήν την αναδυόμενη αγορά που χρηματοδότησε με $227 εκατομμύρια τη νεοσύστατη υπηρεσία Space Resources.

Μεταφορές

Θεωρείται δεδομένο ότι η πρώτη αναζήτηση θα είναι για νερό. Οπότε, θα ακολουθήσει η μεταφορά του, όπου και όπως χρειάζεται. Όπως και να εξεταστεί το ζήτημα της διαστημικής δραστηριότητας, οι μεταφορές αποτελούν βασική παράμετρο.

Άλλωστε, Blue Origin (Μπέζος), SpaceX (Μασκ) και Virgin Galactic (Μπράνσον) αναπτύχθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Κατασκευές

Βρίσκονται στον ίδιο παρανομαστή με τις μεταφορές, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή των ανθρώπων εκτός πλανήτη.

Ήδη, οι εταιρείες του χώρου επιχειρούν να ανακαλύψουν και να σχεδιάσουν το διαστημικό μέλλον τους, το οποίο θεωρείται δεδομένα πολύ διαφορετικό από το γήινο παρόν τους.

Διαμονή, τουρισμός και real estate

Θα ακολουθήσουν ως κλάδοι τους προαναφερθέντες αλλά η παρουσία τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι πειραματισμός με τους τουρίστες του Διαστήματος είναι ήδη παλιά ιστορία, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως του δισεκατομμυριούχου Robert Bigelow, χαρτογραφούν την παρουσία τους σε μία αγορά που αναμένεται να βρίσκεται στα $37 δισ. μόλις την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider