Στη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή επενδύει ο Elon Musk

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή επενδύει ο Elon Musk

Λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησε πως ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, επένδυσε στο venture Neuralink, στο φως της δημοσιότητας ήρθε το απώτερο όραμά του: η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με ένα interface υπολογιστή μέσω συσκευών κλίμακας micron, το οποίο περιγράφηκε σε ένα πολυσέλιδο προσχέδιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η εταιρεία σκοπεύει να φέρει στην αγορά ένα προϊόν που θα βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκεφαλικών βλαβών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο Μασκ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Wait But Why.

«Αν προσπαθούσα να σας πως με απλά λόγια αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε θα έλεγα πως θα επιδιδόμασταν σε συναινετική τηλεπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Το πρώτο γιγαντιαίο βήμα της Neuralink θα ήταν να δημιουργήσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου ή εμφυτεύματα του αμφιβληστροειδούς ή του τυμπάνου τα οποία θα έδιναν στους κουφούς και στους τυφλούς την κατά κάποιο τρόπο την αίσθηση της όρασης και της ακοής.

«Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε κάτι στην αγορά το οποίο θα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών βλαβών του εγκεφάλου (εγκεφαλικό επεισόδιο, εκ γενετής κακώσεις ακόμα και καρκίνο) σε περίπου τέσσερα χρόνια,» ανέφερε ο Musk στο Urban.

Η τεχνολογία αυτή θα χρειαζόταν 8-10 χρόνια για να φτάσει σε σημείο να μπορεί να χρησιμοποιείται από ανθρώπους χωρίς αναπηρίες- και θα χρειάζονταν εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, που θα βασίζονταν και στο κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι επιδόσεις τέτοιων συσκευών σε ανάπηρα άτομα, πρόσθεσε ο Μασκ.

Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι ο ιδιοκτήτης της Tesla είχει δηλώσει πως «τεχνητή νοημοσύνη και machine learning στο μέλλον θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υπολογιστή τόσο εξελιγμένου που οι άνθρωποι θα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό(«neural laces») για να μπορούν να συμβαδίσουν μαζί του»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider