Κίνα: Νέοι κανόνες για το περιεχόμενο που παράγεται από ΑΙ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Νέοι κανόνες για το περιεχόμενο που παράγεται από ΑΙ
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν σπεύσει να αναπτύξουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο απαγορεύεται στη χώρα.

Η Κίνα έθεσε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα τους νεότερους κανονισμούς της σχετικά με το περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, μια εκδοχή αυστηρότερων κανόνων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη χώρα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας παράλληλα αυστηρή λογοκρισία στο διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η ταχεία πρόοδος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις δυνατότητες παραπληροφόρησης και κατάχρησης της τεχνολογίας, με εικόνες deepfake που δείχνουν ανθρώπους να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν σπεύσει να αναπτύξουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο απαγορεύεται στη χώρα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι 24 νέοι κανόνες φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί από τα αυστηρά σχέδια κανονισμών που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ενθαρρύνει τους εγχώριους εισερχόμενους στον κλάδο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Κανονισμοί του Πεκίνου για το ευρύ κοινό

Η γενετική Al πρέπει να «τηρεί τις βασικές αξίες του σοσιαλισμού» και να απέχει από την απειλή της εθνικής ασφάλειας και την προώθηση της τρομοκρατίας, της βίας ή του «εθνοτικού μίσους», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να επισημαίνουν το περιεχόμενο που παράγεται από την Αl και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή διακρίσεων λόγω φύλου, ηλικίας και φυλής κατά το σχεδιασμό των αλγορίθμων. Το λογισμικό τους δεν πρέπει να δημιουργεί περιεχόμενο που περιέχει «ψευδείς και επιβλαβείς πληροφορίες».

Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να εκπαιδεύονται σε νόμιμα αποκτημένες πηγές δεδομένων που δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, και τα άτομα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους πριν χρησιμοποιηθούν οι προσωπικές τους πληροφορίες για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εταιρείες που σχεδιάζουν δημόσια διαθέσιμο λογισμικό γεννητικής Al πρέπει να «λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τους ανήλικους χρήστες από την υπερβολική εξάρτηση ή τον εθισμό στις υπηρεσίες γεννητικής Al», σύμφωνα με τους κανόνες που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο από την υπηρεσία παρακολούθησης του κυβερνοχώρου του Πεκίνου.

Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμούς για το κοινό, ώστε να μπορεί να αναφέρει ακατάλληλο περιεχόμενο και να διαγράφουν αμέσως κάθε παράνομο περιεχόμενο. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να διεξάγουν αξιολογήσεις ασφαλείας και να υποβάλλουν αρχεία σχετικά με τους αλγορίθμους τους στις αρχές, εάν το λογισμικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ελλάδα η 4η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για συνταξιοδότηση

Προκλητική η Άγκυρα για την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο

BNP PARIBAS Real Estate: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις στην Ευρώπη – Η γενική εικόνα και η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider