Smart Readiness: Ξεκινά το κουπόνι επιδότησης για εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Smart Readiness: Ξεκινά το κουπόνι επιδότησης για εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια
Τι προβλέπει το πρόγραμμα - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία ένταξης

Την τελική της μορφή πήρε πλέον η δράση Smart Readiness του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία θα επιδοτηθούν περίπου 120.000 κτίρια ώστε να μετατραπούν σε «έξυπνα». Η δράση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει πλέον ξεκινήσει να δέχεται τις αιτήσεις των εγκαταστατών και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα επιδοτεί την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης των κτιρίων προκειμένου να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και την εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Δικαιούχοι του προγράμματος

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδοτηθούν οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ειδικότερα σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον αυτές βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Οι περιοχές παρέμβασης είναι αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Σημειωτέον ότι από την δράση εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Τα κτήρια που θα μπορούν να επιδοτηθούν θα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία που θα υποβάλλονται από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης όσο συχνά είναι αναγκαίο. Για το σκοπό αυτό, οι πάροχοι που επιθυμούν να δηλώσουν σημεία κάλυψης θα πρέπει να έχουν εγγραφεί αφενός στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος, αφετέρου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ)» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του οποίου θα ενημερώνεται το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Οι αιτήσεις εγγραφής Εγκαταστατών στο Μητρώο Εγκαταστατών της δράσης μπορούν να υποβάλλονται από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.

Διαδικασία Ένταξης δικαιούχων στο Πρόγραμμα

Προκειμένου ένα κτίριο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, ο Διαχειριστής του κτιρίου θα πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  • να ελέγχει στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος εάν το κτίριο βρίσκεται εντός της περιοχής παρέμβασης.
  • εφόσον το κτίριο βρίσκεται εντός των περιοχών παρέμβασης και είναι επιλέξιμο, ο Διαχειριστής μπορεί να δει τους Εγκαταστάτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
  • τέλος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Εγκαταστάτη της επιλογής του, ο οποίος επισκέπτεται το κτίριο, προσδιορίζει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και υποβάλλει την προσφορά του προς τον Διαχειριστή.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων θα προσδιοριστεί στη συνέχεια και θα ανακοινωθεί από το διαδικτυακό τόπο της δράσης (smartreadiness.gov.gr).

Να θυμίσουμε ότι το συνολικό ποσό του Voucher ανά κτίριο προκύπτει με βάση τις κατηγορίες των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν (υποχρεωτικά εργασίες που αντι- στοιχούν στο στοιχείο Α και, επιπλέον, τουλάχιστον μία από τις εργασίες που αντιστοιχούν σε οποιοδήποτε εκ των στοιχείων Β έως Ε). Πιο συγκεκριμένα, το ποσό του Voucher καθορίζεται ως ακολούθως:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέο κουπόνι επιδότησης για εγκατάσταση οπτικών ινών και «έξυπνων» μετρητών σε κτίρια

Νέα εταιρεία για τις οπτικές ίνες στήνει η Vodafone - Οι επενδύσεις, οι συνεργασίες και οι προβλέψεις για το 2023

Η ΔΕΗ εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες - Οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα και ταχύτητες 1 Gbps

gazzetta
gazzetta reader insider insider