Παρατείνεται το κουπόνι επιδότησης υπερυψηλών ταχυτήτων, Super Fast Broadband

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνεται το κουπόνι επιδότησης υπερυψηλών ταχυτήτων, Super Fast Broadband
ultra fast broadband
Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το ΥΨΔ για το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Μέχρι πότε θα μπορούν να αιτηθούν αναβάθμιση σύνδεσης οι νέοι δικαιούχοι.

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων με σκοπό να συνεχίσει το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), ονόματι Super Fast Broadband.

Τα νέα κουπόνια θα δοθούν σε πολίτες κι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την σύνδεσή τους και κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους μέσω της πύλης sfbb.gr έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατά την επίσκεψή τους στον ιστότοπο, θα διαπιστώσουν αν είναι επιλέξιμοι για την δράση και να προχωρήσουν σε εγγραφή.

Η επιτυχία του SFBB

Να θυμίσουμε ότι η η δράση SFBB αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί τους καταναλωτές με 360 ευρώ (48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) με ταχύτητες από 100Mbps έως 1Gbps.

Η δράση ξεκίνησε στην χώρα μας το 2018 και αρχικά υπολογιζόταν να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, επειδή την πρώτη χρονιά που έτρεξε οι συμμετοχές καθώς και οι συνδέσεις οπτικής ίνας ήταν ελάχιστες, (σ.σ στο τέλος του 2020 υπήρχαν μόλις 5.500 ενεργοποιημένες συνδέσεις) αποφασίστηκε η διετής παράταση του προγράμματος αλλά και η επέκτασή του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, (σ.σ. μέχρι τότε δικαιούχοι ήταν μόνο φυσικά πρόσωπα).

Η παράταση που δόθηκε εξασφάλισε και την επιτυχία του προγράμματος, αν σκεφτεί κανείς ότι από το Super Fast Broadband, που έληγε επισήμως στις 31 Μαρτίου 2022 έχοντας εξαντλήσει το σύνολο των κονδυλίων του, επωφελήθηκαν περίπου 138 χιλιάδες συνδρομητές, περίπου των 95% των συνδέσεων οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων που παρατηρούνται στη χώρα.

Σε αναζήτηση λύσεων για την επέκταση του προγράμματος

Δεδομένης της επιτυχίας του αλλά και της προσπάθειας της χώρας να προχωρήσει την αποχαλκοποίηση της, αυξάνοντας τις συνδέσεις οπτικών ινών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναζητούσε εδώ και αρκετούς μήνες τρόπους για την επέκτασή του μέσω νέας χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ώστε να εγκρίνει την επέκταση της επιδότησης κατά 50 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε δεκτό αφού προσκρούει στην πολιτική περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων.

Κρατώντας ζωντανό το πρόγραμμα, μέσω της χρηματοδότησης των 10 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, οι συνομιλίες συνεχίζονται ώστε να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι συνέχισης του. Ένα από τα πιθανά σενάρια μάλιστα, είναι το πρόγραμμα επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια ( Fiber Readiness) συνολικού προϋπολογισμού περίπου 163 εκατ. ευρώ να συνδυαστεί σε ένα κοινό πρόγραμμα με την επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Σημειωτέον ότι το Fiber Readiness έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κι αναμένει το πράσινο φως της Κομισιόν για να προχωρήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος το κουπόνι επιδότησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας - Σε συζητήσεις για νέο πρόγραμμα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Aνεβάζουν ταχύτητα οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

Έρχεται Καθολική Υπηρεσία και στο Internet - Τι ταχύτητες και σε τι τιμή θα προσφέρονται στους καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider