Με την αγορά ενέργειας «φλερτάρει» το Πλαίσιο - Οι προβλέψεις και τα σχέδια για φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με την αγορά ενέργειας «φλερτάρει» το Πλαίσιο - Οι προβλέψεις και τα σχέδια για φέτος
Τι αποφασίστηκε κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σε νέους τομείς δραστηριότητας, όπως η αγορά ενέργειας, μέσα από επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί το Πλαίσιο, μετά από μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία, όπως αναφέρθηκε στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πλαίσιο που πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα μάλιστα με την Διοίκηση της επιχείρησης, στα υπό εξέταση σχέδια του Πλαισίου περιλαμβάνεται τόσο η χρήση φωτοβολταϊκών στην Μαγούλα όσο και η τοποθέτηση περαιτέρω φορτιστών ΙΧ στα καταστήματα με απώτερο στόχο την εμπορία ενέργειας.

Τα σχέδια για την ενέργεια

«Στο υπάρχον πλάνο μας έχουμε διάφορες ενέργειες, όπως το να βάλουμε φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα καταστήματά μας - ήδη υπάρχουν σε κάποια αλλά χωρίς χρέωση - αλλά και να στραφούμε στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα net metering στις εγκαταστάσεις logistics στην Μαγούλα» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Πλαισίου. Απαντώντας δε σε ερώτηση επενδυτών για το αν στο πλάνο της διοίκησης περιλαμβάνεται η εμπορία ενέργειας, ανέφεραν με νόημα ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν χρεώνει για την χρήση των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων που έχει εγκαταστήσει στα καταστήματά της, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της. Κάτι που πραγματοποιείται σήμερα». Διευκρίνισαν ωστόσο ότι για την εμπορία ενέργειας «υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις αλλά όχι συγκεκριμένο πλάνο». Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την αλλαγή του καταστατικού, η οποία εγκρίθηκε από τους μετόχους, η εταιρεία μπορεί να ασκεί δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, καθώς και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από και προς χώρες του εξωτερικού (εισαγωγές - εξαγωγές), ενώ προβλέπεται και η αδειοδότηση για το σκοπό αυτό και η εγγραφή της Εταιρείας στα οικεία Μητρώα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ.). Επιπλέον η συνέλευση ενέκρινε και την πρόταση της διοίκηση για παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) καθώς και άμεσα σχετιζομένων ή συνοδευτικών με αυτή χαρακτηριστικών προστιθέμενης αξίας, όπως ενδεικτικώς ταχύτητας φόρτισης, ευκολίας χρήσης και χρέωσης, ευχέρειας προσβασιμότητας, υπηρεσιών στάσης και στάθμευσης.

Νέα υπηρεσία παράδοσης με έμφαση στο last mile

Πέρα από την επένδυση στην ενέργεια βέβαια, η διοίκηση του πλαισίου δρομολογεί για φέτος επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και πλέον. Μέρος αυτών θα κατευθυνθούν και στην νέα υπηρεσία last mile που εγκαινιάζει, η οποία θα προσφέρει στον καταναλωτή ένα τρίωρο παράθυρο παράδοσης την επόμενη ημέρα της παραγγελίας, δυνατότητα live tracking της παραγγελίας αλλά και ενημέρωση για την άφιξη των παραγγελθέντων προϊόντων 30 λεπτά πριν την παράδοση.

Οι προβλέψεις για φέτος

Οι παραπάνω κινήσεις εκτιμάται ότι θα διασφαλίσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ροές στην εταιρεία, σε μια χρονιά που οι συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών καθιστούν αδύνατες τις προβλέψεις. «Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει ωστόσο τα πράγματα κινούνται δυναμικά. Το πρώτο εξάμηνο για την εταιρεία ήταν πιεσμένο αλλά όχι ανησυχητικό», όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Κώστας Γεράρδος. Ο ίδιος εξήγησε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις στο IT οικοσύστημα, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ήταν πιεσμένες όχι γιατί κινούνται πτωτικά, αλλά γιατί πέρσι υπήρξε μια μεγάλη αύξηση λόγω του προγράμματος της Ψηφιακής Μέριμνας και της εξ' αποστάσεως εργασίας. Στον αντίποδα βέβαια, οι πωλήσεις στην κινητή τηλεφωνία, στα χαρτικά και στις λευκές συσκευές κινήθηκαν ανοδικά, σε αντίθεση με πέρυσι όπου περιορίστηκαν λόγω των κλειστών καταστημάτων που έφερε το lockdown.

Πώς κινήθηκαν οι διάφορες προϊοντικές κατηγορίες το 2021

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με την διοίκηση του Πλαισίου, η σχετικά πρόσφατη κατηγορία των λευκών συσκευών, συμβάλει αισθητά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, αντιστοιχώντας ήδη στο 10% αυτού, και κινούμενη ανοδικά κατά 91% όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό συμβάλλει και η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αγορά της HO.RECA. όπου το Πλαίσιο εξυπηρετεί ήδη 360 χιλ επιχειρήσεις.

Για την ακρίβεια, κατά την περσινή χρονιά, το 45,7% των πωλήσεων του Πλαισίου προέκυψε από τους υπολογιστές, το 20,3% από την τηλεφωνία, το 23,6% από τα είδη γραφείου ενώ το 9,7% από τις λευκές συσκευές και 0,7% από τα λοιπά είδη που εμπορεύεται η επιχείρηση. Το 46% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε στα καταστήματα, το 22% διαδικτυακά ενώ το 32% αποτελούσε πωλήσεις B2B. H αύξηση των online πωλήσεων, η οποία ξεκίνησε το 2020 ενόψει και της πανδημίας και συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και όλη την προηγούμενη χρονιά, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος στην πολυετή πορεία της, όπως επεσήμαναν στα στελέχη της. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2021 το Πλαίσιο μέσα στην διετία της πανδημίας πέτυχε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 38%. Την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία εμφάνισε σημαντική αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 23,2%, στα € 436,9 εκατ. από €354,6 εκατ., με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 18,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας. Επιπλέον μεγένθυνε τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) στα €19,9 εκ. από €13,3 εκ. (+49,6%), και τα κέρδη κερδών προ φόρων στα €11,1εκ. από € 3,6 εκατ. (+206%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα €8,5 εκ. από €3,1 εκ. (+171,4%). Η ταμειακή ρευστότητα διαμορφώθηκε στα €62,1 εκατ. ενώ η καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα €46,8 εκατ.

Τέλος, όσον αφορά στη διανομή μερίσματος, η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα ύψους 2.207.566,50 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή και μετά την αφαίρεση φόρου σε 0,095 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2021 είναι η Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος χρήσης 2021 (record date) είναι η Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος χρήσης 2021 είναι η Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλαίσιο: Στα 437 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2021 - Επιπλέον επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2022

Επενδύσεις 10 εκατ. με έμφαση σε logistics και last mile σχεδιάζει το Πλαίσιο

«Βραχυκύκλωμα» αναμένεται στην αγορά ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών

gazzetta
gazzetta reader insider insider