Σε τροχιά μπαίνει το έργο για τους μικροδορυφόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά μπαίνει το έργο για τους μικροδορυφόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ
photo by NASA on unsplash -satellite
Έντονο ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της χώρας για την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία κάνει η Ελλάδα, μέσω του έργου ανάπτυξης μικροδορυφόρων, το οποίο ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

To έργο το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 200,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη σχεδιαστεί, και πλέον αναμένει το «πράσινο φως» από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) ώστε η χρηματοδότηση του να μεταβιβαστεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί μια συστοιχία μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετεί εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης για χρήση σε τομείς, όπως οι κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες, η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία ακριβείας, η τοπογραφία και η πολεοδομία καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι μικροδορυφόροι θα χρησιμοποιούν τις υποδομές Fiber in the sky – EuroQCI, με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ενώ θα υποστηρίζουν και εφαρμογές και υπηρεσίες για την έρευνα και διάσωση, την επιτήρηση των συνόρων, την εθνική ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά την αρχική φάση του, είχαν κατατεθεί στην ESA 11 προτάσεις, σε πέντε εκ των οποίων ηγούνταν ελληνικές εταιρείες. Στο σύνολο ωστόσο των προτάσεων συμμετέχουν 37 ελληνικές εταιρείες, 9 ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα και 11 ακαδημαϊκοί φορείς.

Απο τις εν λόγω προτάσεις θα επιλεγούν 3 και βάσει της συμφωνίας υλοποίησης του έργου, οι ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν με τουλάχιστον 30% σε ότι αφορά το hardware και το software των μικροδορυφόρων και με περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στη λίστα των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με το διάστημα, αξιοποιώντας την επιστημονική κοινότητα και κυρίως τη διαστημική βιομηχανία που, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία του διαστήματος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και προσελκύει επενδύσεις ρεκόρ. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, νεοφυείς και εδραιωμένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του διαστήματος, προσέλκυσαν κεφάλαια μεγαλύτερα των 7,2 δισ. Δολ. Παγκοσμίως κλείνοντας περίπου 120 deals, σύμφωνα με το «Q1 2022 Space Investment Quarterly» του SpaceCapital. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την τελευταία δεκαετία, η βιομηχανία του διαστήματος προσέλκυσε επενδύσεις της τάξης των 260 δισ. δολ., τις οποίες απορρόφησαν περίπου 1.700 startups και παραδοσιακές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

5G διάδρομοι, μικροδορυφόροι κι άλλα ψηφιακά έργα οδεύουν προς στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στην τελική ευθεία 4 ψηφιακά έργα για την συνδεσιμότητα της χώρας

Profile: Στο στόχαστρο νέες εξαγορές και ψηφιακά έργα του Δημοσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider