Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ξεκινά το ψηφιακό άλμα της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ξεκινά το ψηφιακό άλμα της χώρας
Πόροι που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ για 450 έργα, 105 εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.

Με την Ψηφιακή Μετάβαση να είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η τεχνολογία αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής, να μετατραπεί σε όχημα οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να γίνει σύμμαχος του πολίτη και της κοινωνίας.

Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έφερε σε πρώτο πλάνο η πανδημία του κορονοϊού, ή ίσως και χάρη σε αυτές, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει το ψηφιακό της άλμα, ελπίζοντας να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση 7% του ΑΕΠ μετά και την χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - έως δηλαδή το 2026.

Το ψηφιακό αυτό άλμα που θα εισφέρει μέρος της αύξησης αυτής, συνοψίζεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, το «ευαγγέλιο» της στρατηγικής για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, η οποία οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το «ευαγγέλιο» της ψηφιακής στρατηγικής

Εντός της περιλαμβάνονται περί τα 450 έργα, τα 105 εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αξιοποιηθούν για τα έργα αυτά προσεγγίζουν τα 4.5 δισ. ευρώ και μάλιστα έρχονται να προστεθούν στο 1 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που έχει εξίσου «ψηφιακή σφραγίδα».

Τα έργα, περιλαμβάνουν οριζόντιες δράσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και αφορούν συνολικά το δημόσιο. Περιλαμβάνει όμως και ταμειακές δράσεις. Στην περίπτωση των οριζόντιων δράσεων εστιάζονται στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών φορέων και στη διασύνδεση όλου του δημοσίου με κεντρικοποιημένα συστήματα.

Τα κομβικής σημασίας έργα που περιλαμβάνει η Βίβλος, όπως όπως το gov.gr, το CRM του δημοσίου, το υπό υλοποίηση έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ - το οποίο διασυνδέει όλο το δημόσιο με 35.000 σημεία – καθώς και έργα που σχετίζονται με τομείς όπως η φορολογία, τα τελωνεία της χώρας, η δικαιοσύνη, η κοινωνική ασφάλιση (όπως το e-ΕΦΚΑ), αναμένεται αφενός να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου κι αφετέρου να απλουστεύσουν τις διαδικασίες που μέχρι χθες στέκονταν εμπόδιο στην ανάπτυξη βαραίνοντας αισθητά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ψηφιακή στροφή και για τις επιχειρήσεις

Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα βέβαια, ψηφιακή ώθηση θα λάβουν και οι επιχειρήσεις. Το κόστος των νέων τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν στην λειτουργία τους με την αρωγή και του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 435 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πρώτα βήματα φαίνεται να έχουν γίνει και σε αυτόν τον τομέα, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ηλεκτρονικά εν μέσω lockdown, αυξάνοντας τις ψηφιακές συναλλαγές με εβδομαδιαίο ρυθμό 170%. Μόνο το καλοκαίρι του 2020, 8 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε σημαντικές ψηφιακές επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ψηφιακών πελατών τους. Η εξοικείωσή τους με το ψηφιακό συνθετικό μάλιστα είναι τέτοια που πολλές εξ αυτών έχουν ανακαλύψει ήδη την αξία των δεδομένων, αναζητώντας τρόπους να τα αξιοποιήσουν για να αναβαθμίσουν περαιτέρω την εμπειρία των πελατών.

Οι διεκδικητές για την υλοποίηση του ψηφιακού άλματος

Ώθηση έχει ήδη δοθεί και στις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες ποντάρουν στην ενίσχυση του τζίρου τους μέσα από έργα της Βίβλου που προτίθενται να υλοποιήσουν. Το γεγονός επιβεβαιώνει οι πολυάριθμες εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο το τελευταίο διάστημα, και αφορούν εταιρείες που βρίσκονται εντός αλλά και εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

Θέση μάχης προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουν ακόμα και οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στους τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT) για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα μικρές και μεγάλες εταιρείες πληροφορικής της χώρας, έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους να διεκδικήσουν είτε μόνες είτε μέσα από κοινοπραξίες έργα της Βίβλου που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. EpsilonNet, Cosmos Business Systems, Profile, Infoquest είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που αναμένεται να εμφανιστούν στους σχετικούς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Σύνθετο το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης

Παρότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της ψηφιακής αυτής πορείας τα πρώτα αποτελέσματα μοιάζουν ενθαρρυντικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ήδη από πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 54.000.000 χρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου από τους πολίτες, αύξηση κατά 12 φορές σε σχέση με το 2018, ενώ φέτος, μόνο στο 2ο τρίμηνο του 2021, έχουμε αριθμό συναλλαγών που αντιστοιχεί σε όλες τις συναλλαγές του 2020.

Βέβαια την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και την προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στη νέα αυτή ψηφιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται αναμένεται να κρίνουν πολλοί παράγοντες, όπως η καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό, η ωρίμανση του ψηφιακού κράτους, αλλά και η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην 4η Βιομηχανική επανάσταση που ενεργοποιείται με την έναρξη του 5G.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider