Νίκος Χρηστάκης (HP): Αξιοσημείωτη αύξηση επενδύσεων στην 3D εκτύπωση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίκος Χρηστάκης (HP): Αξιοσημείωτη αύξηση επενδύσεων στην 3D εκτύπωση
«Πεδίον δόξης λαμπρόν» θα αποτελέσει η 3D εκτύπωση για την ελληνική αγορά αναφέρει σε συνέντευξή του στο Insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της HP, τονίζοντας ότι η εταιρεία ετοιμάζει νέες λύσεις με αφορμή τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό και την κατακόρυφη άνοδο της τηλεργασίας.

Το 74% των CFO σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν την εργασία από το σπίτι, μετά και το επιτυχημένο «test drive» στην τηλεργασία που πραγματοποίησαν υποχρεωτικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της HP, κ. Νίκος Χρηστάκης. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί η HP παρέχει ήδη λύσεις και προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και τις ανάγκες του και να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συνεργασία και ασφαλή συνδεσιμότητα από παντού.

Αναφερθείς στα οφέλη της 3D εκτύπωσης, τα οποία έγιναν ευρύτερα γνωστά όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, ο κ. Χρηστάκης τονίζει ότι αποτελεί και για την ελληνική αγορά «πεδίον δόξης λαμπρό», αφού η παραγωγή κατ’απαίτηση ενισχύει κατά πολύ την ευελιξία των εταιρειών, βελτιώνει τα απόβλητα και προωθεί μια πιο βιώσιμη οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η HP λάνσαρε τη 3D εκτύπωση στην ελληνική αγορά την προηγούμενη χρονιά με μελλοντικό στόχο την δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών που θα προωθούν τις λύσεις της στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Ήδη μάλιστα η αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων στην 3D εκτύπωση είναι αξιοσημείωτη.

Όσο για τα σχέδια της HP για την νέα χρονιά, με αφορμή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στη χώρα μας, η εταιρεία ετοιμάζει νέες υπηρεσίες, ενισχυμένες λύσεις για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πιο καινοτόμα, πάντα βιώσιμα προϊόντα, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικών συστημάτων όσο και εκτυπωτικών λύσεων.

- Η τηλεργασία και η εξ αποστάσεως μάθηση είναι δύο έννοιες που έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στο λεξιλόγιό μας, εξαιτίας της πανδημίας. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η τάση του μέλλοντος ή θα εξαφανιστεί με το τέλος της υγειονομικής κρίσης; Ποιες είναι οι σχετικές υπηρεσίες και λύσεις που προσφέρει η HP προς αυτή την κατεύθυνση;

Στην ΗP παρατηρούμε στενά τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία σέ όλες τις πτυχές της κοινωνίας και κυρίως στον τομέα της εργασίας. Αξίζει να αναφέρω ότι και πριν από το 2020, πολλά άρθρα ήταν αφιερωμένα στο να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να πείσουν τους διευθυντές τους ότι μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι, ωστόσο μετά την έναρξη της πανδημίας είδαμε το σενάριο να ανατρέπεται. Οι διευθυντές και οι υπάλληλοι συναντιούνται για να βρουν τρόπους για να κάνουν την απομακρυσμένη εργασία όσο το δυνατόν πιο αποδοτική και παραγωγική και προσβάσιμη σε όλους και επίσης αξίζει να αναφέρω ενδεικτικά ότι το 74% των CFO και πολλές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Facebook και Google) σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν την εργασία από το σπίτι.

Η νέα κανονικότητα , σίγουρα θα φέρει μόνιμες αλλαγές στον τρόπο εργασίας. Εδώ η συμβολή της τεχνολογίας είναι τεράστια καθότι προκύπτουν νέες συνθήκες και νέες ανάγκες και εμείς στην HP παρέχουμε λύσεις και προϊόντα λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του χρήστη και τις ανάγκες του για καλύτερη συνεργασία και ασφαλή συνδεσιμότητα από παντού. Πρόσφατα στο CES event ανακοινώσαμε καινοτόμα προϊόντα, απαραίτητα για τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την εργασία και την ζωή, σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν νέες συσκευές και λύσεις σχεδιασμένες για να υποστηρίζουν και να ενισχύουν ένα υβριδικό περιβάλλον εργασίας και προσωπικά δημιουργικά studios.

Έτσι, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας με αυτό το «νέο μέλλον» της εργασίας και της εκμάθησης, έχουμε ανακοινώσει πολλές λύσεις συσκευών και λογισμικού για καλύτερη και ασφαλέστερη εργασία μακριά από το γραφείο, αφού τώρα περισσότερο από ποτέ, το σημερινό εργατικό δυναμικό χρειάζεται τη σωστή τεχνολογία και τα εργαλεία για να παραμείνει ασφαλές και παραγωγικό. Τέτοιες λύσεις είναι για παράδειγμα νέες λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς η κυβερνοασφάλεια ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν ξεκίνησε η πανδημία, νέος εύχρηστος τεχνολογικός εξοπλισμός για την απόλυτη εμπειρία γραφείου στο σπίτι, όπως laptops, επιτραπέζιοι υπολογιστές και οθόνες, ακουστικά που αποκλείουν τους γύρω θορύβους, οικιακοί εκτυπωτές και πολλά άλλα.

Προσφέραμε επίσης προγράμματα τεχνολογικής εξειδίκευσης όπως την προϋπάρχουσα πρωτοβουλία HP Life, ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και μαθητές σε όλο τον κόσμο, τα οποία αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μέσω της επιτυχημένης σειράς καινοτόμων προϊόντων μας, έχουμε ενισχύσει και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την δέσμευση μας να εξοπλίσουμε τους εργαζόμενους και τους μαθητές με τα σωστά εργαλεία, την δύναμη και την απόδοση για την απόλυτη εμπειρία εργασίας και εκμάθησης από το σπίτι.

Τέλος να αναφέρω ότι, για εμάς στην ΗP, η διαδικτυακή εργασία αποτελεί πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια καθώς είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του DNA μας. Η ευημερία των υπαλλήλων, των συνεργατών και των πελατών μας είναι πάντα προτεραιότητα μας και έχουμε υιοθετήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να τους κρατήσουμε ασφαλείς. Από τον περασμένο Μάρτιο, περίπου τέσσερις στους πέντε υπαλλήλους παγκοσμίως εργάζονται από το σπίτι.

- Η πανδημία έκανε τα οφέλη των 3D εκτυπωτών γνωστά στο ευρύ κοινό και κάλυψε τις αδυναμίες σε μια εποχή που η παραδοσιακή παραγωγή δεν κατάφερε να τις αντιμετωπίσει λόγω και της υψηλής ζήτησης. Ως ηγέτης στον κλάδο της εκτύπωσης και ως εταιρεία που επένδυσε χρόνο σε αυτήν τη νέα τεχνολογία, πείτε πώς κινείται η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό και και πόσο επεκτάθηκαν οι προοπτικές της λόγω πανδημικών συνθηκών;

Πράγματι, ο κορονοϊός ήταν μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο της 3D εκτύπωσης, καθώς τα οφέλη της - ταχύτητα, ευελιξία, ισχυρές δυνατότητες σχεδιασμού και κατανεμημένη και εξατομικευμένη κατασκευή - έγιναν γρήγορα εμφανή σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εξελίχθηκε η πανδημία.

Για εμάς στην ΗΡ, αυτή ήταν η ευκαιρία μας να αποδείξουμε ότι όλο αυτό το διάστημα η επένδυση που έχουμε κάνει στην 3D εκτύπωση μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη. Αυτό αποδείχθηκε μέσα από μια πραγματικά αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων στην 3D εκτύπωση, καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να δημιουργήσουν πιο καινοτόμες στρατηγικές ανάπτυξης προϊόντων και φυσικά να μειώσουν τα απόβλητα και να προωθήσουν μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Εδώ στην Ελλάδα, εργαζόμαστε μαζί με τις παγκόσμιες ομάδες μας για την τελευταία τεχνολογία 3D εκτύπωσης. Αυτό θα ωφελήσει την αγορά μας επιτρέποντας την τοπική παραγωγή, παρέχοντας ότι θέλουμε, όπου το θέλουμε και στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, η παραγωγή κατ’απαίτηση μπορεί να εφαρμοστεί για ανταλλακτικά προϊόντων, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερη ευελιξία, καθώς θα μπορούν να παραχθούν ανταλλακτικά κατόπιν ζήτησης. Το 2020 ανακοινώσαμε το λανσάρισμα της 3D εκτύπωσης στην Ελληνική αγορά με μελλοντικό στόχο την δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών που θα προωθούν τις λύσεις της ΗΡ στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

- Αυτή η κρίση έχει επιφέρει αλλαγές στην αγορά της τεχνολογίας και ποιες είναι αυτές κατά την γνώμη σας;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η πανδημία έχει αλλάξει τις τεχνολογικές τάσεις και ανάγκες καθώς έχουμε στραφεί σε πιο μοντέρνους τρόπους εργασίας και αυτό έχει φέρει διάφορες αλλαγές στην αγορά μας. Στο Future of Work report μας, μιλάμε για αυτήν την αλλαγή που έχει επιφέρει η εργασία μακριά από το γραφείο και την ασφάλεια και τις γενικότερες επιπτώσεις και τα οφέλη που την συνοδεύουν. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλές πτυχές της αγοράς μας όπως η τεχνολογική εξειδίκευση ή διάφορα άλλα προϊόντα τεχνολογίας, έγιναν από πολυτέλεια ανάγκη, προκειμένου οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά συστήματα να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας ψηφιακός μετασχηματισμός στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνεργάζονται και επικοινωνούν, η υιοθέτηση της αυτόματης εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών και φυσικά, μεγαλύτερη επένδυση στην ασφάλεια των εργαζομένων αφού το 2020 είχε σημαντικά αυξημένο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

- Πώς ήταν το έτος 2020 για την HP Hellas, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη και τα μερίδια αγοράς;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα σχόλια των συνεργατών και των πελατών μας για τα επιτεύγματα που έχουμε κάνει μαζί στην ελληνική αγορά το 2020 και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις για να βοηθήσουμε τους συνεργάτες και καταναλωτές μας να φτάσουν στην κορυφή. Ως ηγέτες της αγοράς σε προσωπικούς υπολογιστές και λύσεις εκτύπωσης, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην παροχή τελευταίας τεχνολογίας που θα ενισχύσει την συνολική εμπειρία των πελατών μας στην Ελλάδα και θα φέρει παγκόσμιες καινοτομίες και λύσεις στην αγορά μας, προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη ψηφιακή ανάπτυξη για την χώρα μας.

- Σε μια περίοδο που οι επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ποια τα σχέδιά σας για το νέο οικονομικό έτος;

Είμαστε σίγουροι ότι προσφέρουμε το καλύτερο πάνω σε αυτό που κάνουμε και βλέπουμε τη νέα χρονιά ως μιας τεράστια ευκαιρία να δείξουμε πόσα έχουμε επιτύχει ως εταιρεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας στην κοινωνία μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε και μπορούμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας σε αυτήν την δύσκολη μεταβατική περίοδο που όλοι αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί.

Όσον αφορά συγκεκριμένα σχέδια στην ΗΡ, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική χρονιά, ειδικά για την αγορά μας και τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουμε.

Οι ψηφιακές τάσεις αλλά και ανάγκες έχουν αλλάξει σημαντικά πολύ μετά από τον χρόνο που περάσαμε και στην ΗΡ έχουμε δουλέψει σκληρά για να μπορέσουμε να καλύψουμε με νέες λύσεις και προϊόντα τις ανάγκες που έχουν επιφέρει.

Φέτος, συνεχίζοντας την συνεισφορά μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ανακοινώσουμε νέες υπηρεσίες, ενισχυμένες λύσεις για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πιο καινοτόμα, πάντα βιώσιμα προϊόντα, τόσο σε επίπεδο υπολογιστικών συστημάτων όσο και εκτυπωτικών λύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider